Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szovjet tengerész vágta el a brit békaember torkát

2007. november 19. 15:00

A hétvégén pont került a hidegháború egyik legtitokzatosabb ügyének végére: egy idősebb orosz férfi elismerte, hogy ötven évvel ezelőtt ő ölte meg a leghíresebb brit búvárt Portsmouth kikötőjében.

<

Crabb gyerekekkel

Tavaly számoltunk be róla, hogy a brit kormány évtizedeken át hazudott egy háborús hős eltűnésével kapcsolatban: Lionel Crabb búvárparancsnok 1956-ban kormányzati utasításra kémkedett a szovjetek ellen, amikor Hruscsov a szigetországba látogatott.

Az akció kudarcba fulladt: sokan úgy gondolták, hogy a búvárparancsnok megfulladhatott. A rejtély azonban tovább mélyült, amikor alig fél évvel később megtalálták fejetlen holttestét. Idén szeptemberben aztán hivatalosan is elismerték, hogy a királyi haditengerészet búvárai 1955-ben Portsmouth kikötőjében egy szigorúan titkos akció keretében próbálták kikémlelni a szovjet hadihajókat, és ennek sikere vezetett a fél évvel későbbi tragédiához is.

Crabb volt a brit történelem egyik leghíresebb búvára, és sokak szerint az ő élete és kalandjai inspirálták Ian Fleminget James Bond alakjának megalkotásakor. Az ügy egyébként igen komoly belpolitikai viharokat vert Angliában: az oroszok akkor azzal vádolták az angolokat, hogy kémeket küldtek a hajójukra, míg Edent az alsóházban is kritizálták. Amikor aztán Crabb teste előkerült, Eden úgy vélte, hogy "nem szolgálná a köz- és az orosz kapcsolatok javát, ha kinyomoznánk a búvár halálának körülményeit".

Az eset most végre megoldódni látszik: egy mára nyugdíjba vonult orosz tengerész - "hogy könnyítsen a lelkiismeretén" - beismerte a gyilkosságot. Eduard Kolcov egy nemrég levetített dokumentumfilmben elmondta, hogy ő kapta el a búvárt, amikor az robbanószerkezeteket erősített az Ordzsonikidze oldalára. Az akkor 23 éves Kolcov is búvár volt, és azon a napon arra kapott parancsot, hogy figyelje a hajó körüli vizeket. Nem sokkal később észrevette Crabb tevékenységét, majd odaúszott hozzá, hátulról elkapta a parancsnokot és elvágta a torkát. A férfi a dokumentum-filmeseknek is megmutatta az egykori fegyvert, amellyel végzett Crabbel.

Crabb ma is élő leszármazottai azonban cáfolták az elméletet, mondván: szó sem volt semmilyen robbantási kísérletről, hiszen szerintük "elképzelhetetlen, hogy Őfelsége kormányának haditengerészete felrobbantana egy látogatóba érkezett hajót. Ez ugyanis végett vetett volna mindenféle béketárgyalásnak, ami miatt a hajó Angliába érkezett". Ők azt is elképzelhetőnek tartják, hogy Crabb pont azért merült le, hogy esetleges aknákat keressen az orosz hajón. Azt pedig végleg hihetetlennek tartják, hogy egy szovjet tengerész ilyen brutálisan ölte volna meg a búvárt - bár a később előkerült, lefejezett holttestre ez sem ad magyarázatot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szovjet tengerész vágta el a brit békaember torkát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra