Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Thököly-emlékház nyílik Törökországban

2007. november 19. 18:00

A tervek szerint Thököly Imre halálának 303. évfordulóján, 2008 szeptemberében emlékház nyílik a törökországi Kocaeliben - tájékoztatott az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

<

"Erről Ibrahim Karaosmanoglu főpolgármester és Szikossy Ferenc, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese írt alá megállapodást az Oktatási és Kulturális Minisztériumban. Az ünnepélyes aláíráson részt vett Schneider Márta, az OKM szakállamtitkára is"
- olvasható a közleményben.

A Thököly-emlékház az előzetes tervek szerint a jövő év első felében készül el, és legkésőbb 2008 szeptemberében, Thököly Imre halálának 303. évfordulóján nyílik meg. Az emlékházban a kiállításon kívül előadások, filmek, videók bemutatására szolgáló termet is kialakítanak, amely egyéb, magyar vonatkozású rendezvények, találkozók megtartására is alkalmas lesz - közölte az OKM.

A tárca felidézte, hogy a Thököly-emlékház létrehozásának ötlete először 2005 szeptemberében Kocaeliben (régi nevén Izmitben) merült fel, amikor a 300 évvel ezelőtt elhunyt hadvezér tiszteletére az Isztambuli Magyar Főkonzulátus és a Magyar-Török Baráti Társaság közös kezdeményezése nyomán Thököly-emlékművet avattak és utcát is elneveztek a SEKA parkban. A Márvány-tenger partján fekvő SEKA park a 1, 5 millió lakosú, egyik legdinamikusabban fejlődő török város kulturális és szabadidős parkjaként működik.

Európa kulturális fővárosa 2010-ben Pécs és Essen mellett Isztambul lesz, ez az alkalom kiváló lehetőséget kínál az együttműködésre, ide értve a kocaeli Thököly-emlékház nyújtotta lehetőségeket is - tartalmazza a közlemény. A tárca említést tett arról is, hogy Schneider Márta szakállamtitkár februári hivatalos isztambuli látogatásakor kiemelt helyen szerepelt a török fél által szorgalmazott Thököly-emlékház megnyitásának kérdése.

Szikossy Ferenc, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: a megállapodás részeként az intézmény másolatokat készít a Thököly-korból őrzött tárgyakról, pontosan még nem tudni, melyekről. Emellett a múzeumban készül el az emlékház teljes berendezésének látványterve és a kiállítás installációjának terve is.

Thököly Imre - Zrínyi Ilona második férje - a törökországi Izmitben (akkori nevén Nikodémiában) hunyt el 1705 szeptemberében. Thököly Imre Felső-Magyarország és Erdély fejedelme, a Habsburgok elleni harc egyik vezéralakja volt. A Habsburgok elleni harcokban foglyul ejtett császári főtisztekért cserébe elérte felesége, Zrínyi Ilona szabadon bocsátását. Az 1699-es karlócai béke kimondta száműzését, 1701-ben a kisázsiai parton lévő Nikodémiát jelölték ki tartózkodási helyéül. Hamvait 1906-ban hazahozták, és szülővárosában, Késmárkon az evangélikus templomban helyezték el.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Thököly-emlékház nyílik Törökországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra