Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szökőár pusztította Pisa ókori kikötőjét

2007. november 13. 12:00

<

Csak egy kis részük kerülhet múzeumba

Az első kilenc hajót 1998-ban fedezték fel, amikor az olasz vasúttársaság San Ressore közelében új ellenőrző pontot akart építeni. Néhány hónap múlva már több mint egy tucat hajóroncsot sikerült azonosítani, egy évvel később pedig hivatalosan is megkezdődtek az állam által finanszírozott ásatások, de a hajók fele még mindig a föld alatt fekszik. A régészek szerint a terület még sok hajót rejt: néhány roncs a vasútvonal alatt rejtőzik, kiásásuk teljesen felborítaná a regionális vasútközlekedést.

A lelőhely teljes feltárása és a hajók helyreállítása hatalmas feladat, amely rengeteg időt venne igénybe. A mostani Pisa és a tenger közötti területen ugyanis magas a talajvízszint. Ez a vizes föld konzerválta olyan jól a hajókat, és ugyanez a föld okozza a város híres tornyának ferdeségét.

Az ásatások folytatása nehéz feladat, mivel az oxigén károsíthatja az ókori faanyagot, és mivel több hajó is legalább hat méter mélyen fekszik, először le kell szivattyúzni a vizet, hogy hozzájuk lehessen férni. Az azonosított, de még ki nem ásott roncsokat később könnyen eltávolítható aszfalttal fedték be, amelyre a hajó korától függően sárga, kék vagy fehér színnel rárajzolták a hajó kontúrját.

Eddig csak néhány hajót vettek ki a talajból: az ókori faanyagot megtisztították, vízbe áztatták, majd gombaölő oldattal lekezelték, hogy megakadályozzák a szerves anyak pusztulását. A restaurátorok összerakták a hajók darabjait, a rekonstruált járművet pedig műanyaggal és üveggyapottal vonták be. A páratartalmat és a fényerősséget állandóan ellenőrzik, és a hajók a levegő áramlása érdekében műanyag köteleken függnek. Eddig három hajót szállítottak a pisai laboratóriumba, ahol évekig fognak ázni a különleges oldatban, mire a nagyközönség is láthatja őket.

A pisai projekt munkatársai azt remélik, hogy 2015-re elkészül egy múzeum, ahol a 39 hajóroncsot és a rajtuk talált tárgyakat kiállíthatják. A hajók többsége azonban valószínűleg örökre a föld alatt marad, mivel nincs elg pénz az ásatásokra és a roncsok helyreállítására.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szökőár pusztította Pisa ókori kikötőjét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra