Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Merénylet áldozata lehetett a tündérkirály

2007. november 12. 15:00

Wittelsbach II. Lajos (1845-1886) tragikus halála óta nem szűntek meg a találgatások, hogy vajon mi is okozhatta a közkedvelt "Kini" elhunytát 1886. június 3-án?

<

Nemrég ugyanis jelentkezett egy férfi, akinek eskü alatt tett nyilatkozatát jegyzőkönyvbe foglalták. A ma 60 éves, Münchenben élő Detlef Utermöhle azt állította, hogy tíz éves korában saját szemével látta a hajdani király kabátját, amelyen két lövés okozta lyuk tátongott. `Akkor szüleimmel együtt müncheni lakásában meglátogattuk Josephine von Wrbna-Kaunitz birodalmi grófnőt. Ő megmutatta nekünk a kabátot, amelynek hátán két, egymástól távol levő, lövés okozta lyuk volt látható. Nővérem, aki ma a Bajor Erdőben, Chamban él, szintén jelen volt. Ezt eddig titokként őriztük` - mondta Utermöhle a dpa német hírügynökségnek.

Kik is voltak a bajor Wittelsbachok?

Eskü alatt hasonló nyilatkozatot tett Utermöhle a II. Lajos körüli rejtélyt kutató berlini Peter Glowasznak is. "Úgy emlékszem, hogy a grófnő első alkalommal ezekkel a szavakkal mutatta meg nekünk a kabátot: 'most ti mindnyájan - a néhai II. Lajos bajor király hozzátartozóinak tudta nélkül - megtudhatjátok halálának körülményeit. Íme, megmutatom nektek a kabátot, amelyet halálának napján viselt'" - nyilatkozta Utermöhle.

Glowasz ezek után teljességgel igazolva látja elképzeléseit. "Minden jel tökéletesen megegyezik. Lajost agyonlőtték. Minden egyéb találgatásnak a történelem szemétdombján a helye" - mondta. Most már csak az utolsó bizonyításra van szükség: a király koporsójának átvilágítására. Így korszerű technikai eljárások segítségével minden kétséget kizáróan tisztázni lehetne a halál beálltának okát. A Wittelsbach-dinasztia, amely 1180-tól 1918-ig uralkodott Bajorországban, eddig elutasította a több oldalról is érkezett követeléseket.

Glowasz kutatásai szerint azon az 1886. június 13-i éjszakán következőképpen játszódott le a tragédia: II. Lajost házi őrizetben tartották egy kastélyban a Starnberger-tó partján. Azon az estén mintegy kétszáz méterre délre a kastély parkjától több evezős várakozott, hogy menekülésében segítse a királyt. Egy meghatározott helyen kellett volna őt partra tenniük, hogy onnan hintóval folytassa útját. Röviddel este hét óra után azonban elterjedt a hír a várakozó evezősök között, hogy lövések dördültek el - "a király halott, el innen!"

A fulladás, vagy talán a merénylet helyszíne

Az nem biztos, hogy Detlef Utermöhle 50 évvel ezelőtt valóban a király kabátját látta, annak ugyanis nyoma veszett. Wrbna-Kaunitz grófnő 1973. decemberben, 77 éves korában lakástűzben meghalt. Glowasz szerint "akkor elvitték müncheni lakásából a kabátot", de senki sem tudja, hogy hol lehet ez az értékes bizonyíték. Glowasznak egyébként meggyőződése, hogy Utermöhle az igazi kabátot látta, mert "ugyan miért keltette volna a grófnő azt a látszatot, mintha az lenne"? Tény viszont, hogy Josephine von Wrbna-Kaunitz összerúgta a port a Wittelsbach királyi házzal.

Arra a kérdésre, vajon miért hallgatott ilyen soká, Utermöhle azt válaszolta, hogy először "titokként" őrizte azt, de amikor 2007. júniusban, a király halála napjának évfordulóján megint olvasta a II. Lajos halálával kapcsolatos találgatásokat, akkor elhatározta, hogy közli azt a Lajos király rejtélyét kutató Glowasszal.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Merénylet áldozata lehetett a tündérkirály

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra