Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lenin ellenezte a cári család kivégzését

2007. november 9. 15:00

Vlagyimir Iljics Uljanov, Lenin, a nemzetközi proletariátus vezére ellenezte a cári család kivégzését - állítja Olga Uljanova, Lenin unokahúga.

<

`Ismerem a családot. Tudom, hogyan álltak ehhez a kérdéshez Uljanovék, Nagyezsda Krupszkaja (Lenin élettársa). Nem értettek egyet` - mondta az idős hölgy az Interfax hírügynökségnek az 1917-es események 90. évfordulója kapcsán. Az unokahúg szót emelt az ellen is, hogy Lenin testét elvigyék a Vörös téren lévő mauzóleumból, s máshol temessék el. `Valakinek, aki gyűlöli Vlagyimir Iljicset, nem tetszik, hogy a mauzóleumban nyugszik, és azt hajtogatja, hogy máshová kell eltemetni` - mondta.

Nem túl gyakran keresi fel a mauzóleumot. Legutóbb másfél éve járt ott, de amikor elmegy, valaki fogadja a munkatársak közül, és körülvezeti - mesélte. Olga Dmitrijevna Uljanova 1922 márciusában született. A Moszkvai Állami Egyetem kémia szakán végzett. Megvédte kandidátusi disszertációját és az egyetem docense lett. A Szovjetunió Kommunista Pártjába 1944-ben lépett be. Az Újságíró Szövetség tagja, több könyvet és több mint 150 cikket publikált Leninről, az Uljanov családról. Több kormánykitüntetés, köztük a Munka Vörös Zászló érdemrend birtokosa, Moszkvában él.

Megcáfolt mítoszok a legújabb Lenin-biográfiában

"Ha Oroszországnak nem kell Lenin múmiája, elvihetjük Rómába" - ezt a meglepő kijelentést Oliviero Diliberto olasz kommunista politikus tette kedden Moszkvában, miután elhelyezett három szál szegfűt a vörös téri mauzóleumnál. Diliberto, a kis Olasz Demokratikus Kommunista Párt főtitkára nem is sejtette, hogy szavaival mekkora vihart kavar hazájában, hiába igyekezett utána mentegetőzni, hogy csak tréfált.

Luca Volonté a centrista-kereszténydemokrata UDC képviselője leszögezte: "Diliberto viheti Lenin múmiáját otthonába, vagy a pártszékházba, lelke rajta. De Olaszország nem lehet az európai kommunista népirtások maradványainak szeméttelepe". A politikus azt is hozzátette, hogy Diliberto szavait valószínűleg a moszkvai hideg és az ennek ellensúlyozására elfogyasztott néhány pohár vodka váltotta ki.

Több se kellett a kommunista vezetőnek: "Attól tartok, hogy moszkvai vodkázásunk ártatlanabb volt, mint amit a Hotel Flórában tartottak egyesek, nők és kábítószer társaságában". A riposzt "ült is" rendesen, mivel nemrégiben az UDC egyik képviselője, Cosimo Mele bukott bele a piroslámpás szolgáltatásairól nevezetes római szállodában tartott bulijába.

Diliberto elszólása azért a baloldalon sem aratott osztatlan elismerést. Franco Giordano, a Kommunista Újraalapítás Pártja (PRC) főtitkára szerint nem éppen szerencsés Leninnel előhozakodni, amikor az olasz baloldal éppen új identitását, az itáliai közéletben való újfajta részvételének mikéntjét próbálja kialakítani. Párttársa, Ramon Mantovani még keményebben fogalmazott: "Reméljük, nem ez lesz Diliberto hozzájárulása a "vörös ügyhöz", amelyben már így is túl sok a múmia" - nyilatkozta a Corriere della Sera című olasz napilapnak.

Az olasz kommunista politikus szavaitól függetlenül kérdésessé vált Lenin nyughelyének sorsa, miután Vlagyimir Putyin orosz elnöknek láthatóan eltökélt szándéka elvinni a Vörös térről az októberi forradalom atyjának koporsóját és bezáratni a mauzóleumot. Októberben az államfő egyik hűséges embere, Georgij Poltavcsenko felvetette, hogy rendezzenek a kérdésről népszavazást. Ezen felbuzdulva az Ekho Moszkvi rádió felmérést készített és ebből kiderült: hallgatóinak 65 százaléka támogatja a mauzóleum bezárását. Ők azonban nem képviselik Moszkva egész népét: még ma is minden nap több tucatnyi ember áll sorba, hogy elhelyezze Lenin sírjánál a megemlékezés virágait.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lenin ellenezte a cári család kivégzését

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra