Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Viccekkel meséli el a szovjet történelmet a Pravda

2007. november 8. 17:00

Az 1917-es bolsevik forradalom "tiszteletére" egy oroszországi napilap az anekdoták tükrében kívánja bemutatni a szovjet állam történetét.

<

A történelemkönyvek szerint 1917. november 7-én, a Julianus naptár szerint október 25-én dördültek el a Néván állomásozó Auróra-cirkáló ágyúi, s ezzel kezdetét vette a Nagy Októberi Szocialista Forradalom, fenekestől megváltoztatva az oroszországi lakosság életét. A csöppet sem könnyű életkörülmények azonban nem vették el az emberek kedvét a tréfálkozástól.

A szovjet éra vicceit szeretné most csokorba gyűjteni a Komszomolszkaja Pravda című lap, amely a közelmúltban felhívással fordult az olvasókhoz, küldjék be a szerkesztőségbe a szüleiktől-nagyszüleiktől megöröklött vicceket. A legszellemesebbeket a lap rendszeresen publikálja majd, hogy végső soron összeálljon a szovjet idők humoros történelemkönyve.

Az első válogatást a forradalom előestéjén közölte az újság. Az összeállításba egyaránt bekerültek az utolsó orosz cárról, II. Miklós keringő viccek, s a forradalmárokról szóló anekdoták. Az olvasók megismerhetik, hogy a népi humor miként vélekedett a polgárháborúról, vagy az első ötéves tervről.

A válogatásból fény derül arra, hogy sem a mezőgazdaság `kollektivizálása`, sem az 1935-ben kezdődött üldöztetési hullám, de még a II. világháború sem vette el a szovjet lakosság kedvét az élcelődéstől.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Viccekkel meséli el a szovjet történelmet a Pravda

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra