Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megtalálták a potsdami Ötzi sírját

2007. november 7. 10:00

Feltehetően egy 4500 éves katonasírra bukkantak építkezés közben Potsdamban. A korai bronzkorban élhetett harcos csontváza mellett többek közt fegyvereket is találtak.

<

Ha a további régészeti vizsgálatok megerősítik a feltevést, akkor ez igazi szenzációt jelent ebben a térségben.

Miután ugyanazon a helyen előkerültek már 800 és ezer év közötti sírok, az újabb régészeti lelet megerősíti, hogy Potsdam környékét már nagyon régi időkben lakták.

A katonasírra esővíztároló kiásása közben találtak rá két méter mélyen a földfelszín alatt. A guggoló testhelyzetben eltemetett harcos mellett legkevesebb nyolc kőből kifaragott nyílvesszőhegyet találtak a sírban. A régészeti ásatások hat hónap óta folynak, építkezéshez szükséges vezetékek lefektetésének előkészületeként.

Már 1995 óta ismert, hogy a sír lelőhelyén, a potsdami Türkstrasse-n (Török-utcában) a legkorábbi időktől a középkorig terjedő korokig maradtak fenn rendkívül jó minőségben települések nyomai.

A Cottbus székhelyű régészeti vállalkozás eddig mintegy kétezer leletet vizsgált meg és dokumentált. A részben három méteres rétegekben különböző korokban létezett faluszerű települések nyomait sikerült feltárni és az idén már különböző időkből fennmaradt sírok is előkerültek.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megtalálták a potsdami Ötzi sírját

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra