Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Csodájára járnak a magyar régészeknek

2007. november 3. 09:00

Európai viszonylatban is nagyon jó és szigorú örökségvédelmi törvényünk van, ennek köszönhetően például csak Budapest területén évente több, mint száz ásatást végez a BTM.

Elhivatottsággal a múlt nyomában

Láng Orsolya: Sziasztok! Budapestet, elsősorban római kort érintő ásatásokról várom a kérdéseket!

[csubakka]: Szia Solya! Hogy kezdődött a régészeti pályafutásod? Esetleg egy környékbeli ásatáson?
10 éves koromban vettem a fejembe, hogy régész leszek és aztán célirányosan erre készültem. Elsős egyetemistaként voltam először ásatáson, a Gellért hegyen.

[Dundika906090]: Nőként hogy tudsz érvényesülni ebben a férfias szakmában?
Itt elsősorban a szakma szeretete és az elhivatottság számít, egyébként pedig régen nem férfias szakma.

[Mietta84]: Mit szeretsz a legjobban a munkádban?
A változatosságot, illetve azt, ahogy a millió apró információból összeáll `a kép` és sikerül megfejteni például egy ház építési időpontját vagy egy helyiség funkcióját.

Nézze meg az Aquincumi Múzeum új kiállításán készült képeket is!

[A_KáOsZ]: Hello! Mennyit keres egy régész?
Keveset, a közalkalmazott bértábla érvényes ránk is. Persze nem ezért csináljuk, ez hivatás!

[nottonightjoseph]: Ha már hivatás, miben látja a régész legfőbb küldetését?
Elsősorban az a célunk, hogy megmentsük a jövő számára az ország kulturális örökségét, azaz lehetőség szerint ne hagyjunk semmilyen régészeti leletet elpusztulni. Ezt Budapest területén sikerrel végezzük!

[Exorcist]: Hello Orsolya, az autópályák építése közben mostanában volt valami új régészeti lelet?
A Budapesti Történeti Múzeumhoz, ahol én is dolgozom, főként az M0-ás körgyűrűt érintő ásatások tartoznak, ezeket tavaly kutatva őskori -és népvándorlás kori leletek kerültek elő.

[szandy06]: Szia! Hol lesz a legközelebbi ásatásotok?
Jelenleg is több helyen folyik ásatás (pl. Szentendrei út, Csúcshegy) ezek azonban, tekintettel az időjárásra lassan a végükhöz közelednek. A legtöbb feltárás november végén fejeződik be.

[Tonyó73]: Melyik volt a legérdekesebb ásatás?
Nehéz kérdés! Évente 10-12 feltárást végzek, úgyhogy mindig van kedvenc. Idén például az Aquincumi Romkertben tártunk fel egy lakóházat, ami nagyon sok új adatot hozott.

[antoninuspius]: Mi volt az eddig talált legértékesebb lelete?
Minden lelet értékes: ez lehet egy üvegpohár töredéke vagy egy kerámia darab, ha fontos információt ad, pl. egy épület korára, vagy keltez egy temetkezést.

[Bones 17]: Hányan dolgoztok egy ásatáson?
Attól függ, hogy mekkora a terület, egy régész általában egy-két technikussal és átlagosan 15-30 fő ásatási munkással dolgozik.

[Dundika906090]: Hol kell jelentkezni, ha szeretnék megnézni egy ásatást?
Ha Budapesten szeretnél megnézni egy ásatást, akkor azt javaslom, hogy hívd fel a BTM-et vagy az Aquincumi Múzeumot. Azért hadd jegyezzem meg, hogy a legtöbb viszonylag balesetveszélyes építési területen zajlik, ezért célszerűbb a múzeum ún. látványásatását megnézni: erre általában minden év augusztusában kerül sor. Itt közelről lehet figyelni a régészek munkáját, kérdéseket lehet feltenni.

[indyjones101]: Van kedvenc régészes filmed?
Például a Gladiátor, bár minden ilyen témájú filmet régész szemmel nézek és mindegyikben találok hibát.

[kiscsinilany]: Szió, szerinted ha a kertben ásva csontokat találok, amik feltehetően nem kutya vagy macska maradványai, akkor kinek kell szólni?
Érdemes a lakóhelyedhez legközelebb eső múzeumot megkeresni, ott biztosan tudnak segíteni.

[pálmácska73]: Szia! Hány évesnek kell lennie egy csontnak, hogy régészeti leletnek számítson?
A hatályos törvények szerint az 1711 előtti (a Rákóczi-szabadságharc vége) bármilyen tárgy, beleértve a csontokat is, régészeti leletnek számít.

[csubakka]: Üdv Solya. A fizikailag amortizálódott, szinte málló félben lévő dolgokkal mit lehet kezdeni (pl. fülbevalók)? Elvileg azok is objektumok.
Egy fülbevaló az lelet, egy ház vagy egy fal az objektum. A rossz állapotban lévő leleteket szakértők segítségével (restaurátor) emeljük ki a földből és azonnal múzeumba konzerválásra. Így volt mód például arra is, hogy az egyik római kori temetőben előkerült cipőtalpakat konzerváljuk.

[herr.fuchs]: Szia! Ha a tárgyak mellett esetleg csontmaradányok is előkerülnek, azokkal is foglalkoztok?
Természetesen, az előkerülő maradványokat, amennyiben azok emberi csontok, gondos dokumentálás után (méretarányos rajz, fotó) felszedjük és egy antropológus foglalkozik velük. Ő állapítja meg a nemüket, korukat illetve hogy szenvedtek-e valamilyen betegségben. Ezek az adatok fontos adalékul szolgálnak az antik világ mindennapjaihoz és kiegészítik a régészeti leletekből nyert információkat. Állatcsontok esetében ugyanígy járunk el, de itt archeozoológus foglalkozik velük. Így kiderülhet, milyen húst fogyasztottak és milyen módon dolgozták fel őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Csodájára járnak a magyar régészeknek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra