Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Remekműveket örököltek a brit múzeumok

2007. október 31. 15:00

Egy brit műgyűjtő tizennyolc remekművet - közöttük Claude Monet, Francis Bacon és Paul Gauguin vásznát - adományozta az ország legnagyobb múzeumai közül kettőnek.

<

A tavaly elhunyt Simon Sainsbury a képeket - közöttük Monet egyik Vízililiomok című festményét - a londoni Tate Galleryre és a National Galleryre hagyományozta. A mintegy százmillió font (358 millió forint) értékű adomány a legnagyobb, amelyet brit múzeumok valaha festményekben kaptak - tudatta közös közleményében a két gyűjtemény.

Nicholas Serota (jobbra) a Tate Britain igazgatója és Chris Riopelle kurátor

A National Gallery öt vásznat kap, közöttük Monet két festményét, egy Gauguint és egy Henri Rousseau-művet. Tizenhárom kép boldog tulajdonosa a Tate Gallery: közöttük egy Francis Bacon, három Lucian Freud és egy Thomas Gainsbourough ecsetje alól került ki. A festmények 2008-tól lesznek láthatók a Tate Galleryben.

Sainsbury, akinek a családja az ország harmadik legnagyobb kereskedelmi konszernjének társtulajdonosa, szeptemberben hunyt el 76 éves korában. Műkedvelőként és bőkezű mecénásként két fivérével együtt egész szárnyépületet finanszírozott a National Galleryben, amelyet 1991-ben nyitottak meg.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Remekműveket örököltek a brit múzeumok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra