Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Virtuális térképre kerültek a Stasi titkos találkozóhelyei

2007. október 24. 13:00

A Google Earth és a Google Maps madártávlatból mutatja be az egész világot. Egy speciális keresési funkcióval most a Stasi egykori búvóhelyeit is felfedezhetik az érdeklődők.

<

A K-lakások nyomában

Erfurt térképét a Stasi-találkozóhelyeket jelölő piros pöttyök díszítik. A `Stasi Erfurtban` című térkép készítői ugyanis minden olyan lakást felkutattak, amelyben a Stasi tagjai találkozhattak. A mostani lakók nincsenek elragadtatva az eredménytől.

Például az egyik utcában a 39. szám alatti 3. emeleti lakás 1976 és 1986 között `méhecske`, `kombinát` vagy `radar` fedőnéven a Stasi konspirációs lakásaként (K-lakás) működött. Az információt közlő weboldal meg is magyarázza, hogy ez mit jelent: az ún. K-lakásokat vagy közvetlenül az Állambiztonsági Minisztérium bérelte ki, vagy intézmények és hatóságok, illetve megbízható elvtársak bocsátották rendelkezésre a különböző találkozások lebonyolítására.

Keresgéljen az erfurti lakások között!

Ezekben a minden feltűnést nélkülöző, hétköznapi lakásokban kapták meg a Stasi nem hivatalos ügynökei a feladataikat, illetve itt került sor a beszámolókra. A 483 egykori Stasi-lakás 60%-át magánszemélyek bocsátották az Állambiztonsági Minisztérium rendelkezésére, ám hogy közülük még hányan élnek ezekben a lakásokban, azt senki sem tudja pontosan.

A térképes ábrázolás webes formáját számos kritika érte. Thilo Weichert, Schleswig-Holstein tartomány adatvédelmi biztosa szerint az eljárás jogilag kifogásolható, különösen azokban az esetekben, ahol a házszámot is nyilvánosságra hozták. Ez ugyanis sérti a személyiségi jogokat, illetve ha valaki védekezni akar a gyanúsítás ellen, még inkább gyanúnak teszi ki magát. A nyilvánosságra hozott információk persze korántsem jelentenek újdonságot. A helyi újságokban évek óta követő a vita, s korábban is jelent meg hasonló témájú kiadvány. A weboldal mindössze a kilencvenes évek elején publikált Stasi-adatok elemzésére épül.

A történet kezdete 1990. június 18-a, amikor először hozták nyilvánosságra a "taz" (Thüringer Allgemeine Zeitung) hasábjain 900 egykori Stasi-ügynök címét. Ma az interneten mindössze néhány kattintásból kiderül, hogy a szomszéd korábban mivel foglalkozott. Joachim Heinrich a legújabb weboldal készítője hat éve foglalkozik a K-lakások felkutatásával, és több projektet is kezdeményezett a témában.

17 évvel a két német állam egyesítése után azonban többek számára nem egészen világos, mit is akarnak elérni a weboldal készítői. Joachim Heinrich szerint a lista megjelenése után rengeteg emberben fogalmazódtak meg kérdések, és az érdeklődés nagyon is érthető. Heinrich személyesen is érintett, mivel egy ellenzéki környezetvédő csoport megalapítása miatt maga is felkeltette a Stasi érdeklődését. Lehallgatták a telefonját, és információkat juttattak el róla az állambiztonságiakhoz. Mindez azonban csak a rendszerváltás után jutott a tudomására, azóta foglalkoztatja a téma.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Virtuális térképre kerültek a Stasi titkos találkozóhelyei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra