Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Földrengés fenyegeti Izraelt

2007. október 17. 12:00

Ókori és középkori kútfők vizsgálata segíti a szeizmológusok munkáját a Közel-Keletet pusztító földrengések előrejelzésében.

<

Földrengés Jeruzsálem óvárosában,
1927. július 11-én

A tel avivi egyetem geofizikusa, Dr. Shmulik Marco szerint egy Richter-skála szerinti hetes erősségű földrengés beláthatatlan következményekkel járna a politikailag instabil régióban, és súlyos veszélyt jelentene a szent helyekre és a világ békéjére. A történeti források vizsgálatát a földrengés-előrejelzéssel összekötő kutató megállapítása szerint a Szentföldön az elmúlt 2000 évben pusztító földrengések "400 évenként fordultak elő". A legnagyobbak a Jordán völgyében i.e. 31-ben, i.sz. 363-ban, 749-ben és 1033-ban alakultak ki. "A minta szerint bármikor sor kerülhet a következőre, hiszen 1033 óta már csaknem 1000 év telt el."

A szerzetesek és papok által készített feljegyzések áttételesen a jövőben bekövetkező földrengések helyének és erősségének a meghatározásában is segíthetnek. Kutatásában Marco az eredeti latin, görög és arab szövegeket lefordító történészek munkájára épít. "Ezek a feljegyzések ugyan nem tartoznak a hivatalos történetírás forrásai közé, de rengeteg hasznos információt tartalmaznak. Néhányban segítséget kérnek a templom helyreállításához. A régi stílus ellenére megállapíthatjuk belőlük a nagyobb katasztrófák helyét és idejét. E minták követése segíthet az előrejelzésben."

A legtöbbet idézett keresztény történetíró, akire Marco is többször támaszkodott, a 9. században élt bizánci szerzetes, Theophanész. Egyik kéziratában a következőket olvashatjuk: "Január 18-án 4 órakor nagy földrengés rázta meg Palesztinát, a Jordán vidékét és Szíriát. Rengeteg a halott, és a Szent Város környékén sok templom és kolostor összedőlt." A keresztény forrásokon kívül az Ószövetség néhány részlete is útmutatást nyújt. Zakariás könyvében két földrengésről esik szó, amelyek egyike az Olajfák hegyét sújtotta. A mohamedán papság is összegyűjtött néhány levelet, amelyek tovább szélesítik a képet.

Shmulik Marco, a tel avivi egyetem földrengés szakértője 



A föld mélyében lejátszódó folyamatok megnyilvánulásait kutató geofizikus a múltbeli földrengések gyakoriságát, valamint térbeli-időbeli mintázatát vizsgálja az ősi feljegyzésekben. Megállapítása szerint "a Holt-tenger környékén a legnyugtalanítóbb a helyzet. Ha a földrengés következik be, Ammant, a Jordán-vidékét, Ramallahot, Betlehemet és Jeruzsálemet fogja érinteni."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Földrengés fenyegeti Izraelt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra