Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Eltüntetnék a Franco-diktatúra jelképeit

2007. október 16. 08:00

A szocialista spanyol kormány olyan törvénytervezetet terjesztett a múlt héten a spanyol parlament elé, amely szerint a Franco-diktatúra fennmaradt jelképeinek el kell tűnniük a következő években.

<

A tervezett jogszabály a központi és helyi állami szervek számára kötelezővé tenné a francóista jelképek eltávolítását az utcákról és a középületekről, a címerekből, a jelvényekről, a rangjelzésekből, az emléktáblákról és más tárgyakról. Az állami szervek ugyanis a jövőben minden támogatást, segélyt megvonhatnának azoktól a magánszemélyektől, akiknek házán vagy bármely más ingatlanján francóista jelképek maradnak.

Tiltaná az elfogadásra váró törvény a diktatúra szereplőinek dicsérő, megemlékező jellegű említését - akár egyenként, akár összességükben. A tervezett jogszabály arról is rendelkezne, hogy ápolni kell a francói diktatúra (1939-75) elfelejtett áldozatainak emlékét. A törvényhozók várhatólag a hónap végéig döntenek a kormány törvénytervezetéről.

Számos spanyol társadalmi szervezet évek óta szorgalmazza a "nemzeti amnézia" állapotának megszüntetését, vagyis annak a helyzetnek a felszámolását, hogy a spanyol társadalom "a megbékélés és a demokrácia stabilitása" nevében hajlamos a feledés fátylát borítani a francóizmus rémtetteire.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Eltüntetnék a Franco-diktatúra jelképeit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra