Múlt-kor.hu

Kirakatban a szocialista divat

Kirakatban a szocialista divat

2007. október 3. 09:00

A divat tudatos ellenzését, a munkászubbony és a traktoros ruha virágkorát követően az 1950-es évek második felétől újra előtérbe került a nők, kiváltképpen a dolgozó nők ízléses, csinos öltözködése.

A korszak divatját diktáló állami intézmények kollekciói ékesen bizonyították itthon és külföldön is, hogy a vasfüggönyön túl is van módi, a `Pesti Nő` felveszi a versenyt párizsi riválisaival. A szocialista divat kirakatként szolgált a világ felé, éppúgy, mint honfitársaink számára. Eszközként használta a politikai vezetés arra, hogy elhitesse népgazdaságunk jól működik, fittyet hányva a panaszkönyvek bejegyzéseinek, és a kóros áruhiányról beszámoló belkereskedelmi jelentéseknek.

Forrás: www.rev.hu

Divatbemutató a Május 1. ruhagyárban, 1960

A kiállításon szereplő tárgyak nagy része a "szocialista jó ízlést", valamint öltözködni vágyó asszonyaink és leányaink erőfeszítéseit dicséri, bizonyítva, hogy a divat követése hazánkban is lehetséges volt, mégha a praktikusság és a visszafogottság jegyében gyakorolták is azt. A kiváltságos hölgyek mellett a mindennapok emberei is megteremtették maguknak a lehetőséget arra, hogy szépen öltözzenek.

Akkor is, ha éjszakánként a "második gazdaságban" kellett dolgozniuk, ha kurrens holmikat kellett csempészniük és vásárolniuk a feketepiacon, vagy éppen rokonoktól, ismerősöktől kapott csomagokból öltöztek, hovatovább a nyugatról, Amerikából, illetve itthon, a pult alól kapott anyagokból varrtak, vagy varrattak maguknak. A tárlat maga is egy kirakat, a téma egy szűk szegmensének felvillantása, ahol a fő rendezőelv az esztétikum és a látvány.

2005-2006 folyamán a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma jelentős hagyatékkal gazdagodott. Rákoskerti Judit, Ökrös Zsuzsa divattervező lánya, édesanyja életművének fennmaradt részét a texilgyűjteménynek ajándékozta. Ez az anyag jelentette a mostani kiállítás kiindulópontját. Ökrös Zsuzsa (1931-2005) életpályája időben és tartalmi szempontból is átöleli a szocialista divat korszakát. A látogatók válogatást láthatnak hagyatékából, továbbá a Kiscelli Múzeum fénykép- és textilgyűjteményének, textiladattárának, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum textilgyűjteményének anyagából. Mindezt divattervezőktől és magánemberektől kölcsönzött ruhák, viseleti kiegészítők és rajzok teszik teljessé.

Forrás: www.rev.hu

Bemutató a nemzetközi divatkongresszus anyagából, 1960

A vetítőteremben korabeli filmhíradó részletei idézik fel a korszak eseményeit, hangulatát. A kiállítótérben 30 ruha, több mint 100 kiegészítő (kalapok, kendők, lábbelik, táskák, kesztyűk, harisnyák, bizsuk), valamint közel 250 dokumentum (fotók, rajzok, plakátok, meghívók, divatlapok, katalógusok) elevenítik fel a nézők számára a szocialista divat világát.

A vitrinekben többek között az ötvenes évek ikonjává vált lódenkabát és micisapka, a hatvanas években oly sok vitát kiváltó zsákruha és miniszoknya, a hetvenes évek közkedvelt indiai ruhája és dzsörzé együttese, a Magyar Divat Intézet művészeinek egy menyasszonyi és egy csipke koktélruhája, Ökrös Zsuzsa Budaprintes anyagból készített fekete alapon fehér pixel mintás nyári ruhája, valamint Kádár Jánosné "Rotschild" kiskosztümje várja a látogatókat.

A kiállításhoz önálló honlap is készült, amelyen a látogatók betekintést nyernek a BTM Kiscelli Múzeumának gyűjteményeibe, feleleveníthetik a kiállításon látottakat, illetve személyes emlékeiket, melyeket elküldhetnek a múzeum számára. Az érdekes történeteket (egy-egy fotóval) havonta feltöltik a honlapra a "mindennapi történetek" menüpont alá. Hasonló rendszerben működik a honlapon keresztül az online ruhacímkegyűjtés, ahová várják a gardrób mélyén rejtőző korabeli ruhák, kiegészítők címkéinek fotóit. Az egyre bővülő anyagot az érdeklődők havonta frissítve tekinthetik meg a "felcímkézve" menüpont alatt.

A kiállítás megtekinthető: 2007. október 12-2008. január 14. (október 31-ig 10-18 óráig, november 1-jétől 10-16 óráig, kedden zárva)
A kiállítás helyszíne: Budapesti Történeti Múzeum. 1014 Budapest, Szent György tér 2.

Kirakatban a szocialista divat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. nyár: Őrült uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra