Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kétségbe vonták Shakespeare szerzőségét

2007. szeptember 28. 12:00

<

A kora újkori kivagyiság, avagy a több szerző kérdése

A művek szerzője Edward de Vere, Oxford 17. grófja

Ortodoxok: De Vere 1604-ben halt meg, 10 évvel `A vihar` keletkezése előtt. Az oxfordi gróf támogatói azt mondják, hogy a darabokat halála után publikálták, de elég nehezen hihető, hogy a Lear királyt Jakab király 1603-as trónrakerülése előtt írták volna. `Mi kapcsolja De Vere-t vagy bárki mást a műhöz? Nincs ilyen dokumentum. Amíg ez a kapcsolat nem bizonyítható, addig csak mellékes érv lehet` - mondja Hampton Reeves.

Kételkedők: `Több Shakespeare műben is szerepelnek olyan karakterek vagy részletek, amelyek De Vere életére utalnak, és ez az ő szerzőségét támasztja alá. Shakespeare mélyreható ismeretekkel rendelkezett a jogról, Itáliáról, idegen nyelvekről, heraldikáról, zenéről, hajózásról, udvari illemszabályoikról, intrikákról és a hadviselésről. Oxford grófjának neveltetése, külföldi utazásai és élettapasztalata sokkal inkább megfelel a 'Shakespeare' műveiben megmutatkozó ismeretanyagnak` - véli Cossolotto. De Vere költészetének és színdarabjainak minőségét gyakran méltatták, de neve alatt egyetlen mű sem jelent meg.

A műveket akár többen is írhatták

Ortodoxok: Shakespeare más drámaírókkal is együtt dolgozott, a Machbeth-et például más szerzőkkel közösen írta. De az általa írt részek nem téveszthetők össze a többi szerző, pl. Francis Bacon, munkájával. "Abban a korban a drámákat többen is írhatták, és Shakespeare szívesen adaptált és javított föl műveket. A Hamlet például 10 évig hányódott, míg Shakespeare kezébe került. Az V. Henrik és a Lear király is javításra szorult, és tudjuk, hogy George Wilkins is a munkatársai közé tartozott. Tehát nem mondhatjuk, hogy minden darab az ő műve" - mondja Hampton Reeves.

Kételkedők: "Én a több szerzős elmélet híve vagyok. Nem hiszem, hogy minderre egyetlen ember képes lenne. Úgy gondolom, hogy valószínűleg De Vere volt a legfontosabb társszerző" - nyilatkozta Sir Derek Jacobi. "Saját elméletem szerint Shakespeare alapvetően színházi vállalkozó volt. Néhány szöveg hozzá került, kiadta őket másoknak átdolgozásra vagy befejezésre, és lehet, hogy maga is dolgozott rajtuk. Megírták és újraírták, halála után pedig összegyűjtötték őket, néhányon rajta volt a neve, néhányon nem. Ez jelentette az üzleti kockázatot" - mondja Leahy.

További érvek és feltételezések

Ortodoxok: "A Stratford-upon-Avonban született William Shakespeare annak a társulatnak a színésze volt, amely William Shakespeare darabjait játszotta, és abban a színházban volt részesedése, amelyben az előadások folytak. Ha kicsit is logikusan gondolkodunk, rájöhetünk, hogy a Stratford-upon-Avonban született William Shakespeare megegyezik azon színdarabok és költemények szerzőjével, amelyek a neve alatt jelentek meg. A megfelelő név, a megfelelő helyen és időben. Kortársai jól ismerték, és soha semmilyen kétség nem merült fel bennük személyét illetően" - véli Kathman.

Kételkedők: William of Stratford fennmaradt aláírásai azt mutatják, hogy még a saját nevét sem tudta betűzni. Az 1609-ben kiadott szonettek azt sugallják, hogy a szerző öregember volt, aki megérezte saját halálát, és a kiadói ajánlás is "örökké élő költőnk"-nek nevezi Shakespeare-t, ami arra utal, hogy az író ekkor már halott volt. Ezenkívül semmilyen feljegyzés sincs a szerzőnek folyósított tiszteletdíjról. Halála nem keltett feltűnést, még barátai körében sem, ami meglehetősen szokatlan egy ilyen fontos író esetében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kétségbe vonták Shakespeare szerzőségét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra