Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Visszaadják Ülő Bika hajfürtjét

2007. szeptember 19. 12:00

Egy washingtoni múzeum visszaszolgáltatja Ülő Bika (Sitting Bull) leszármazottainak a legendás sziú törzsfőnök befont hajfürtjét és egy nadrágját.

<

Mint Bill Billeck, a washingtoni Természettudományi Múzeum igazgatója közölte, döntésüket az motiválja, hogy kiderítették: a hajfonatot és a nadrágot "nem megfelelő módon" szerezte be az intézmény.

Ülő Bikát 1890. december 15-én ölték meg egy észak-dakotai indián rezervátumban kitört fegyveres incidens során, alig két héttel a dél-dakotai Wounded Knee-nél végrehajtott mészárlás előtt (itt legalább 150 olyan lakota indiánt ölt meg az amerikai hadsereg, akik fegyverletételre készültek).

A törzsfőnök holttestét egy katonai erődbe vitték, ahol egy orvos levágott magának egy 40 cm hosszú varkocsot, és ugyancsak eltett magának egy hosszú, hagyományos indián gyapjúnadrágot is.

Ülő Bika volt az, aki 1876-ban Őrült Ló (Crazy Horse) törzsfőnökkel szövetkezve Little Big Hornnál megsemmisítette George Armstrong Custer tábornok seregét.

Az ereklyéket a törzsfőnök egyik dédunokájának képviselője, Ernie LaPointe veszi át várhatóan egy hónap múlva. "Remélem, némi gyógyírt jelent majd nemzetségünknek és Ülő Bika leszármazottainak, valamint a lakota nemzetnek" - mondta LaPointe.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Visszaadják Ülő Bika hajfürtjét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra