Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nyugdíjaskorba lépett az amerikai hírszerzés

2007. szeptember 18. 11:00

Kormányok bukása, politikusok elleni merényletek fűződtek a világ egyik leghíresebb hárombetűs rövidítéséhez, amely Kubától kezdve Iránon át Laoszig folytatta tevékenységét.

<

Kormánybuktatások a háttérből

A Központi Hírszerző Ügynökség elődjének számító OSS (Office of Strategic Services) 1945-ös feloszlatása előtt egy évvel maga az OSS vezetője, William Donovan (becenevén: vad Bill Donovan) tett javaslatot Roosevelt elnöknek egy közvetlenül elnöki ellenőrzés alá tartozó szervezet létrehozására.

A `cég` fő feladatát a külföldi kormányokról, vállalatokról, állampolgárokról szóló információk beszerzésében, feldolgozásában, majd különböző hadműveletek végrehajtásában jelölték ki. A szervezetet aztán az 1947-es Nemzetbiztonsági Törvénnyel alakították meg a korábbi Központi Hírszerző Csoport nevű szervezetből. A testület első vezetője Roscoe H. Hillenkoetter admirális lett.

A testület 1948-ban kapott jogkört, hogy különleges akciókkal lépjen fel a külső ellenség, vagy az általuk támogatott hazai csoportok ellen. 1949-ben aztán külön törvényt fogadtak el a CIA működéséről. A jogszabály igen széleskörű jogosítványokat biztosított az ügynökség számára, melynek vezetői voltak, mint Allen Dulles, vagy éppen a későbbi elnök idősebb George Bush. A titkos költségvetés, a titkos ügynöklista, és a törvényhozási ellenőrzés kikerülése révén valósulhatott meg az a célkitűzés, amiért a szervezetet valójában létrehozták: a szovjet befolyás és a KGB hatékonyságának ellensúlyozása.

Truman-doktrína jegyében a CIA neki is látott a kommunizmus visszaszorításának: 1952-ben Iránban az Ajax hadművelet keretében megdöntötték Mohamed Moszadek miniszterelnök hatalmát, s hatalomra segítették Pahlavi sahot. Az Ajax sikeres nyitánya lett a későbbi akcióknak, a politikai sikereket gazdasági eredményekkel tetézték, Irán esetében ez az olajüzletből származó haszon amerikai kézbe kerülését jelentette. Irán után Guatemala és a PBFORTUNE hadművelet következett, Guzmán elnök megbuktatása után az amerikaiak által támogatott Carlos Castillo Armas került az elnöki székbe.

Szintén ők irányították Che Guevara kivégzését

A sikerek után a 1961-ben érte az első komoly kudarc az ügynökséget, a Fidel Castro hatalmának megdöntésére tett kísérlet már a Disznó-öbölbéli partraszállás során meghiúsult. Castro azóta a CIA örök mumusa lett, többször is megkísérelték eltenni láb alól, és a legendák szerint még a maffia segítségét is igénybe vették. A Disznó-öböl látványos kudarca arra sarkallta a cég vezetését, hogy még inkább eltűntessék az ügynökséget a nyilvánosság kíváncsi tekintete elől.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nyugdíjaskorba lépett az amerikai hírszerzés

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra