Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lehullt a lepel a Valkűrökről

2007. szeptember 7. 12:00

A Daily Mail című brit napilap bemutatta a jelenleg Berlin mellett forgatott, és a Hitler ellen Stauffenberg ezredes által vezetett merényletet felelevenítő Valkűr című film konspirátorait.

A konzervatív német katonaellenzék már 1938-tól kísérleteket tett Németországnak a nemzetiszocialista uralom alól való felszabadítására, majd fordulat kieszközlésére a második világháború menetében. A német tisztikarnak a Hitler háborús politikájából kiábrándult része azon volt, hogy tárgyalások kezdődjenek a nyugati hatalmakkal a háború befejezése érdekében. A merénylet előkészítésével párhuzamosan Stauffenberg társai Berlinben megkezdték egy új kormány megalakításának előkészületeit.

Az összeesküvés, amennyire ez megítélhető, nem rendelkezett egységes politikai programmal, az uralkodó körök különböző csoportjai voltak benne képviselve. Közös célként Hitler és klikkjének félreállítását, és olyan új kormány megalakítását fogalmazták meg, amely a gazdasági-társadalmi rendszert megőrzi, és nem enged teret a baloldalnak.

Az akció azonban nem járt sikerrel: a kelet-poroszországi "Wolf-schanze" (Farkassánc) nevű főhadiszálláson a bombarobbanás során Adolf Hitler, a német haderő "Vezére" és főparancsnoka 1944. július 20-án csupán könnyebben megsérült. A robbanás időpontjában, 12 óra 42 perckor, a merénylő, Claus Schenk von Stauffenberg gróf ezredes, már úton volt Berlin felé, ahol összeesküvő társai - többek között Friedrich Olbricht tábornok, Ludwig Beck vezérezredes és Erwin von Witzleben vezértábornagy - kirobbantották a régebben előkészített felkelést.

A Berlinben állomásozó "Grossdeutschland" őrzászlóalj azonban, miután parancsnoka, Ernst Remer őrnagy egy telefonbeszélgetés során meggyőződött arról, hogy Hitler sértetlen, leverte az államcsínyt. 22 óra 50 perckor Stauffenberget és három összeesküvő társát statáriálisan agyonlőtték, több polgári és katonai személy letartóztattak és a népbíróság előtt lefolytatott tárgyalás után kivégeztek. Több mint 180 ember veszítette a merénylettel közvetlen összefüggésben az életét.

Bár a film készítését komoly botrányok övezik, és jelenleg még a Hitler alakító színészt sem sikerült megtalálni, úgy tűnik: Tom Cruise és Bryan Singer rendező Valkűr címet viselő filmje a 2008-as év egyik legnagyobb blockbustere lehet. Ismerje meg, hogy kiket is láthatunk majd a filmben!

1. Karl Goerdeler

Kevin McNally bújhat az egykori lipcsei polgármester bőrébe, aki egy porosz kerületi bíró fiaként jogot tanult, majd a helyi közigazgatásban dolgozott. A Brüning-kormányzat alatt került kormányzati pozícióba, amelyet 1933-ban, Hitler hatalomra kerülésével is megtarthatott. 1934-ben mondott le, mert nem értett egyet a náci vezető elképzeléseivel, és komoly szerepet töltött be a Hitler elleni polgár ellenállásban. Amikor azonban a július 20-i merénylet elbukott, letartóztatták, és a berlini Plötzensee börtönben 1945-ben kivégezték.

2. Albrecht Riter Merz von Quirnheim

A német Christian Berkel személyesíti meg az egykori elkötelezett náci tisztviselőt, aki 1943-ban ábrándult ki Hitler álmaiból. Az összeesküvés bukása után, 1944 júliusában lőtték le.


3. Friedrich Olbricht tábornok
Az ismert brit színész, Bill Nighy játsza el a merénylet egyik fő kitervelőjeként ismert katonát. Olbricht kezdettől bizalmatlan volt Hitlerrel, és kellő távolságtartással kezelte a német győzelmeket. A merénylet után a hadsereg főparancsnokságán végezték ki, ahol az összeesküvők puccsot szerettek volna végrehajtani.
4. Claus Schenk Graf von Stauffenberg ezredes

Az összeesküvés vezetőjét Tom Cruise kelti életre, aki a bombával megtömött aktatáskát vitte Hitler bunkerébe. A gróf a zsidók tömeges megsemmisítésének megismerése után fordult végleg a nácik ellen, és ő tartotta össze az akciót. 1939 és 1943 között Lengyelországban, Franciaországban majd Észak-Afrikában szolgált, itt súlyos sebesülést szenvedett. A tartalék német haderő vezérkari főnökeként a 37 éves ezredesnek szabad bejárása volt a rastenburgi főhadiszállásra.

5. Ludwig Beck vezérezredes

Terence Stamp játssza el azt a vezetőt, aki szinte hatalomra kerülésétől szembeszállt Hitlerrel. A Nyugat elleni háború lehetetlenségét nyíltan hirdető katona 1938 augusztusában szerelt le a hadseregtől, és a háború alatt csatlakozott az ellenálláshoz. A merénylet után letartóztatták, és bár engedélyezték neki az öngyilkosságot, az nem sikerült neki, így egy német katona lőtte le.


6. Erwin von Witzleben vezértábornagy

David Schofield bújik a katona bőrébe, aki már 1938 nyarán kapcsolatba került bizonyos Hitler-ellenes körökkel. A franciaországi hadjárat során csapataival ő törte át a Maginot-vonalat. 1940-41-ben a D hadseregcsoport vezetője, 1941-tõl a nyugati front fõparancsnoka lett, amely "parkolópályának" számított. 1942 márciusában betegségére hivatkozva visszavonult. A puccs sikere után õ lett volna a hadsereg fõparancsnoka. 1944. július 20-ának éjszakáján letartóztatták, bíróság elé állították. A tábornokot halálra ítélték és augusztusban felakasztották.

7. Henning von Tresckow

Stauffenberg legközelebbi bizalmasát Kenneth Branagh kelti életre. A korábban náciszimpatizáns törzstiszt hamar kiábrándult Hitler terveiből, és több sikertelen merénylet mögött is ő állt. A robbantás sikertelenségének hírére öngyilkosságot követett el egy kézigránáttal a keleti fronton.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lehullt a lepel a Valkűrökről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra