Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Homokviharok miatt pusztul a kínai nagy fal

2007. szeptember 3. 09:00

Földkupacokká változtatták a legendás védelmi vonal egyes szakaszait a homokviharok, ennek következtében ezek a részek 20 éven belül teljesen megsemmisülhetnek.

<

A Kína északi határán épített több mint 6400 kilométer hosszú erődítményrendszer, amely az északi nomád törzsek támadásainak is ellenállt, az elsivatagosodás okozta környezeti változást már nehezen éli túl. A múlt hónapban a világ hét új csodái közé választott nagy fal évi 10 millió turistát vonz, akik főként a védmű téglával megerősített fővároshoz közeli szakaszára látogatnak el.

A Kína északnyugati felében lévő Kanszu (Gansu) tartomány Mincsin (Minqin) megyéjét is átszelő fal több mint 60 kilométeres szakasza rohamos sebességgel tűnik el - mondta Csou Seng-zsuj (Zhou Shengrui), a helyi múzeum vezetője. Hozzátette: a falnak ezt a szakaszát, az eróziónak jobban ellenálló tégla és kő helyett sárból készítették. A fal törékennyé vált, a kiszáradt sár elmorzsolódott és az idők folyamán elhordta a szél.

Az 1950-es években kezdett nagykiterjedésű mezőgazdasági tevékenység hatására Mincsin megyében eltűnt a talajvíz és ez az ökológiai egyensúly összeomlásához vezetett, és ez az oka Kína jelentősebb homokviharainak is.

A térségben a fal több mint 40 kilométeres szakasza tűnt el az elmúlt 20 évben, az őrtornyok megsemmisültek és a megmaradt faldarabok eredeti 5 méteres magassága 2 méteresre kopott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Homokviharok miatt pusztul a kínai nagy fal

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra