Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nemzetközi kémmúzeum

2002. július 22. 20:53

Washingtonban megnyílt a Nemzetközi Kém Múzeum, mely az első kizárólag a kémkedéssel foglalkozó nyilvános gyűjtemény az Egyesült Államokban.

<

Washingtonban megnyílt a Nemzetközi Kém Múzeum, mely az első kizárólag a kémkedéssel foglalkozó nyilvános gyűjtemény az Egyesült Államokban. A múzeum nemzetközi áttekintést nyújt erről a mesterségről, mely nem csak a történelem alakításában játszott szerepet, de napjaink eseményeire is nagy hatással van.

A KGB mérgezett hegyű esernyője, cipősarokba rejtett rádióadó, robbanó széndarab és rúzsnak álcázott pisztoly - mintha csak egy James Bond film kellékeit látnánk. De mindez valódi, még ha néhány ötletet ténylegesen filmekből merítettek is.

Mint a CIA egykori álcázási vezetője elmondta, külön feladatot jelentett a kémfilmek követése, arra az esetre, ha valaki a látottak alapján kívánna munkát adni a CIA-nak.

A magánmúzeum igazgatóságában több egykori kém található, köztük William Webster, a CIA egykori vezetője. Véleménye szerint a hírszerzés életeket mentett meg, amikor a szuperhatalmak a nukleáris háborúra készülődtek.

Mindkét fél meg volt győződve, hogy a másik atomtámadást tervez, de a hírszerzés olyan képet adott, amely feleslegessé tette a megelőző csapást, ami emberek millióinak halálát okozta volna. Éppen amikor a szeptember 11-i támadások miatt súlyos bírálat érte a hírszerző szerveket, a múzeum lehetővé teszi, hogy bemutassák az egykor titokban maradt győzelmeket.
  • forrás: CNN
  • képek: kiállított tárgyak
  • Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    Nemzetközi kémmúzeum

    Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

    Ízelítő a Magazinból

    További friss hírek

    Legolvasottabb cikkeink

    Facebook Twitter Tumblr

     

    Váltás az asztali verzióra