Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Digitalizálják a NASA levéltárát

2007. augusztus 29. 11:00

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) hamarosan egy új projekt segítségével az interneten teszi szabadon hozzáférhetővé levéltárának érdekességeit.

<

A múlt héten jelentették be, hogy a NASA a San Franciscó-i nonprofit Internet Archive nevű szervezetet bízta meg az anyagok digitalizálásával és archiválásával. A munkálatokat nonprofit alapítványok támogatásából, adományokból és egyéni hozzájárulásokból finanszírozzák, így ugyanis az anyag mindenki számára szabadon hozzáférhetővé válik majd.

A NASA ismeretlen története: amikor egy pók fenyegette az űrsiklót

A NASA már jelenleg is igen komoly online gyűjteménnyel rendelkezik, ám az csak igen nehézkesen kereshető. Bob Jacobs, a hivatal szóvivője szerint az egyik legnagyobb kihívást az online tárolókapacitás és a szakértők megkeresése jelentette, és pont ezért vonták be a projektbe az Internet Archive-ot. Szerinte ugyanis a hasonló projektekben mindenképp szükség van egy olyan hozzáértő szervezetre, amely összefogja, és kereshetővé teszi az állományokat. "Az új archívumban ezért igen könnyen kereshetők és osztályozhatók lesznek az anyagok" - ígérte Jacobs.

Az ügynökség elsőként a már digitalizált képeket és forrásokat adja át, amelyeket az új online adatbázisban folyamatosan bővítenek majd az előkeresett archív anyagokkal. Mivel közel 50 év szinte teljesen feldolgozatlan történetéről van szó, mindez nem lesz könnyű. A feladatot csak nehezíti, hogy az információkat több különböző helyen és különböző körülmények között tárolják.

Bizakodásra az sem ad okot, hogy korábban több esetben is a hanyagság vádjával illették a szervezetet: legutóbb például akkor, amikor elvesztették a Holdraszállás eredeti felvételeit. A szóvivő szerint persze az fontosabb, hogy az ötéves projekt során valószínűleg sokszor találkozhatunk majd teljesen új információkkal a különböző küldetésekkel kapcsolatban.

Paul Hickman, az Internet Archive vezetője szerint San Fraciscóban, Európában és Egyiptomban található szervereik megfelelően ellátják majd a feladatot, és bár a jelenlegi 5 petabyte-nyi területen a NASA anyaga mindenképp elfér, azt igény szerint tovább bővíthetik majd. A képeket és más adatokat egyrészt már digitális formátumban kapják majd meg, míg több nyomtatott dokumentumot, mikrofilmet, könyvet, hang- és filmanyagot nekik kell majd rendszerezni és digitalizálni. A tervek szerint az első évek az anyagok felmérésével telnek, majd a harmadik évben megállapítják, hogy pontosan mit kell majd digitalizálni, és elkészítik az ehhez szükséges kapacitást is.

A résztvevők végül azt emelték ki, hogy a projekt a múltbeli érdemek felvillantásán túl a jövőben azt is lehetővé teszi majd, hogy a NASA szinte azonnal közzétegye az űrkutató missziók eredményeit is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Digitalizálják a NASA levéltárát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra