Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Meghurcolt-Ügynök-Tartótiszt. A Securitate irattárának egyháztörténeti forrásai

2007. augusztus 16. 14:06 Olti Ágoston

<

A Securitate iratok során felmerülő problémák, hiányosságok

Nincs feldolgozva a teljes iratanyag ezért nem lehet egészben látni az anyagokat, vannak olyan iratcsoportok mind például az objektív dossziék, amelyek még egyáltalán nem kutathatók és nemcsak egyház, hanem kultúr-, gazdaság-, politikatörténeti szempontból is kiemelt jelentőségűek.

Az iratok feldolgozatlansága nehézségeket gördít az ügynökkérdés obiektív értékelésére. A kérdés bonyolult, hosszabb és megfontoltabb elemzés tárgyát kell képezze. Ebben az esetben talán a besúgóknál is kényesebb probléma az egyház bomlasztásában és a félreinformálásban részt vevő ügynökök esete.

Ugyancsak fontos és túlmutat a kisebbségtörténet tárgykörén a szocialista állambiztonsági szolgálatok és a Vatikán ellenes összehangolt műveletek és egyáltalán a szocialista állambíztonsági szolgálatok közötti együttműködés, amely akár nemzetközi kutatócsoportok munkájának a tárgya is lehet. A vatikán ellenes hadművelet nem értelmezhető csak Kelet Európai összefüggésben. (Az együttműködés mértékére rámutat az 1967-ben Budapesten tartott szocialista állambíztonsági szolgálatok megbeszélése a Vatikáni kérdésben)

A Securitate tevékenységét nem lehet elvonatkoztatni a többi hatalmi szerv tevékenységétől. Ennek megfelelően a titkosszolgálati levéltári forrásokat, amennyiben lehetőség van le kell ellenőrizni. A titkosszolgálati iratok iránt forráskritikával kell közeledjünk azonban az iratok forrásértéke, lévén, hogy belső használatra készültek, nagy. Azonban a történeti munkákban az iratkibocsátó intézmény működésének a és a tárgyalt kérdésnek felüleletes kutatása eltorzíthatja a kutatási eredményeket.

Történész szempontjából az iratkibocsátó intézmény állományának nagysága jelzésértékű az adminisztráció által kibocsátott iratanyag nagyságára. A Securitatenak a megalakulása után két évvel 5000 tisztje volt, 1989-ben pedig Virgil Măgureanu az 1990. március 26-án alakult jogutód, a  Serviciul Român de Informaţii (SRI)  első igazgatója szerint 14.259. Ezekeben a számokban nem szerepelnek sem a szovjet tanácsadók sem a Belügyminisztérium alá tartozó `securitate csapatok`,  amelyeknek 1989-ben 23.370 tiszti és legénységi állománya volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Meghurcolt-Ügynök-Tartótiszt. A Securitate irattárának egyháztörténeti forrásai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra