Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hatalmas Hadrianus fejet és lábat ástak elő

2007. augusztus 14. 10:00

Az egykori római császár, Hadrianus 4-5 méteres szobrának részeit ásták ki belga régészek Törökországban.

<

A Leuveni Katolikus Egyetem kutatói 1990 óta vizsgálják a mai Törökország délkeleti részén, Antalyatól északra fekvő egykori Sagalassos római városát. A Római Birodalom határerődítési munkálatairól elhíresült i. sz. 117 és 138 között uralkodó Hadrianusnak egyfajta kultuszközpontja volt Pisidia római provincia legfőbb városa, Sagalassos.

Hetven centi széles fej

Az "öt jó császár" között számontartott uralkodónak több szobrot is állítottak a fürdővárosban, amely akkoriban fesztiválok, látványosságok és a turizmus kedvelt helyszíne volt. A fürdő romjait borító 5 méteres földréteg alól most előkerült óriási műalkotás nagyon jó állapotban van. Az eredeti állapotában 4 - 5 méter magas császár szobor az ásatás vezetője, Marc Waelkens szerint az uralkodóról készült egyik legszebb és legnagyobb ábrázolás.

Nyolcvan centi hosszú láb
Még több kép a belga kutatók honlapján

A fürdő területén zajló ásatások során korábban megtalálták a császár feleségének márványból készült lábujját is. A fürdőt földrengés döntötte romba a hatodik-hetedik század fordulója idején. Az ezt követő gazdasági recesszió, és a kitört járványok tovább csökkentették a hely fontosságát a központi adminisztráció szemében.

Amint néhány évvel ezelőtti cikkünkben írtuk, egy konyhai szemetesgödörben lelt halmaradványok archeogenetikai vizsgálata alapján a kutatás a város kiterjedt, észak-afrikai kereskedelmi kapcsolataira is felhívta a figyelmet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hatalmas Hadrianus fejet és lábat ástak elő

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra