Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hazatérhet a Getty Múzeum Aphroditéje

2007. augusztus 3. 09:00

Az olasz kulturális minisztérium szerdán bejelentette, hogy megállapodást írt alá a Los Angeles-i Getty-múzeummal, véget vetve az évek óta tartó vitának.

<

Az olasz hatóságok szerint a szóban forgó ókori régészeti emlékeket, műkincseket illegálisan csempészték ki Itáliából: a Getty-múzeum most belegyezett 40 műtárgy, köztük egy Aphrodité-szobor Rómának való átadásába, bár ez a műremek 2010-ig a Los Angeles-i intézményben maradhat.

A minisztérium közleménye szerint a megállapodás Francesco Rutelli kulturális miniszter és a Getty-múzeum igazgatója, Michael Brand tárgyalásain született meg. Az átadás időrendjét az elkövetkező hónapokban dolgozzák ki, de azt már a most leszögezték, hogy az Aphrodité-szobor "haladékot kap".

Egy másik vitatott szobor sorsáról azt követően kötnek megállapodást, hogy az olasz bíróság kimondja verdiktjét a műalkotással kapcsolatos perben. A műtárgyak visszaszolgáltatásáról szóló megállapodást széles körű kulturális együttműködésről, kölcsönös műtárgy-kölcsönzésről szóló egyesség egészíti ki.

Olaszország több éve indított kampányt annak érdekében, hogy a világ összes érintett múzeumától visszaszerezze azokat a műtárgyakat, amelyeket információi szerint titkos ásatások nyomán csempésztek ki az országból. 2005-ben Rómában per indult a Getty-múzeum antikvitás-részlegének volt vezetője, Marion True ellen, bűnszövetkezetben való részvétellel és műtárgyak illegális külföldre síbolásával vádolták, amit az asszony tagad.

Maga a múzeum azt hangoztatta, hogy nem vásárolt olyan műtárgyakat, amelyekről tudta, hogy illegális ásatásból származnak, de elismerte, hogy 82 birtokában lévő műtárgy eredete "kétes".

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hazatérhet a Getty Múzeum Aphroditéje

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra