Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Viking leleteket hozott a norvég aszály

2007. augusztus 1. 10:00

A nagy szárazságnak "köszönhetően" 120 sírt és viking házak nyomait sikerült azonosítani a Trondheimtől nem messze készített légifotókon - számolt be róla az Aftenposten című norvég napilap.

<

Míg Norvégia legnagyobb része történetének egyik legesősebb nyarát éli, az ország harmadik legnagyobb városának számító Trondheimhez közeli Nord-Trøndelagban aszály és szárazság pusztít. A térségben az elmúlt száz év legszárazabb nyara pedig a viking múlt nyomait is felszínre hozta - számol be róla a lap.

Sírok és épületek a mezőben

A nemrég készített légifotókon nagyjából 120 viking sírt és egykori házak nyomait sikerült azonosítani, illetve egy viking törzsfő 30-35 méter hosszú csarnokának körvonalait is felfedezték. Lars Forseth régész a lapnak elmondta, hogy Norvégia ezen részén "ezek a valaha talált legérdekesebb leletek". Forseth szerint a csarnok a Snorri Sturluson által írt Heimskringla eposzban, azaz a norvég királyok történetében is szerepelhet.

A helyi hatóságok jelenleg a megváltozott időjárásnak köszönhetően a térség frissített régészeti térképének elkészítésén dolgoznak, majd megkezdik a terület feltárását is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Viking leleteket hozott a norvég aszály

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra