Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Vita a Mein Kampf német kiadásáról

2007. július 19. 12:00

Egy vezető német történész azt szeretné, ha Németországban újra megjelentetnék a Mein Kampfot. A könyv ugyanis a mai napig nincs betiltva az országban.

<

A 20. század egyik legellentmondásosabb alkotását ma nem lehet kiadni Németországban - számolt be ról a Der Spiegel című német lap, ám a népszerű elképzelésekkel szemben a könyv nincs betiltva Németországban. A szerzői jogok a bajor tartományi kormányzat tulajdonában vannak, akik ahhoz a második világháború után, a szövetséges nácitlanítási program keretében, az Eher-Verlag kiadó átvételével jutottak.

A szövetségi állam a jogok tulajdonosaként azóta nem járult hozzá a könyv kiadásához, mert szerintük az a jobboldali szélsőséges mozgalmakat erősíthetné. A német külügyminisztérium is többször támogatta a könyv betiltását, mert "az a németekről külföldön kialakított képet rombolhatja". A bajor tartományi kormányzat emellett külföldön is akcióba lépett a kiadások ellen: így Svédországban 1992-ben, Lengyelországban pedig 2005-ben szólaltak fel a Mein Kampf megjelentetése ellen.

A könyvet Hitler a sikertelen müncheni sörpuccs után a börtönben írta meg, és először 1925-ben került nyomdába. Abban a jövendő diktátor eszméit és a náci ideológia alapvetéseit fejtegette életrajzi részletekkel és a zsidók és más csoportok elleni folyamatos kifakadásokkal fűszerezve. A könyv ma több országban nyíltan is elérhető - így Angliában és az Egyesült Államokban is.

A német status quo nem tart örökké: 2015-ben ugyanis a könyv írója, Adolf Hitler halála után 70 évvel a szerzői jogok felszabadulnak, és akárki kiadhatja majd a munkát. A Müncheni Kortárs Történeti Intézet igazgatója, Horst Möller ezt azzal  szeretné megelőzni, hogy a könyvet egy akadémikusok által jegyzett, kritikai kiadásban jelentetné majd meg. Szerinte ugyanis "amíg Hitler főművét nem adják ki ebben a formában, nem lesz vége annak a végtelen spekulációnak, amely a tartalmára vonatkozik".

Möller szerint sokan lesznek, akik nyolc év múlva hatalmas szenzációt csinálnak majd a könyvből, és pont ezért lenne jobb, ha most egy tudományos kiadással elejét vennék a felhajtásnak. Így az általa szerkesztett verzióban bemutatnák, hogy hol és miben téved Hitler érvelése. Ez persze egyelőre csak szélmalomharcnak tűnik, mert a könyv tudományos kiadását eddig mindig elutasították.

A Spiegelnek adott nyilatkozatban a bajor kormányzat szóvivője elmondta, hogy továbbra is megakadályozzák az ellentmondásos szöveg megjelentetését. Szerintük ugyanis a teljes munka nagy lökést adhatna a náci ideológiának. A nyilatkozat szerint "ez a legkevesebb, amivel a holokauszt áldozatainak tartoznak", és "a tudományos kiadás felesleges, mert a kutatóknak már eddig is lehetőségük nyílt arra, hogy véleményüket kifejtsék a ügyben, és ehhez nincs szükség a könyv kiadására".

Más kutatók sincsenek meggyőződve arról, hogy fontos lenne egy hasonló tudományos kiadás elkészítése. Wolfgang Benz, az Antiszemita Kutatóközpont vezetője szerint "ez egy abszurd ötlet, mert egy 800 oldalas monológot igen nehéz lenne kommentálni, és minden sorhoz hozzá kéne fűzni, hogy 'Hitler téved', és 'Hitler teljesen eltévedt', és így tovább". Éppen ezért teljesen mindegy, hogy megjelentetik-e most a könyvet, mert a jogok felszabadulásával a neonácik és szélsőjobboldaliak úgyis kiadják azt. Emellett pedig "senki nem veszi meg a tudományos kiadást több száz euróért, amikor pár euróért ugyanazt kapja majd, ráadásul a könyv jelenleg is széles körben elérhető, és aki akarta, az már úgyis elolvasta".

Salomon Korn, a németországi Zsidó Tanács alelnöke szerint azért nem szükséges a könyv megjelentetése, mert tekintettel kell lenni a holokauszt túlélőinek érzelmeire. Ő nem fél attól, hogy annak bármilyen hatása lenne, hiszen csak "egy rosszul megírt, zagyva ideológiai gyűjtemény".

Ön mit gondol? Szükség lenne a könyv kritikai kiadására Németországban vagy Magyarországon? Itt megírhatja nekünk!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Vita a Mein Kampf német kiadásáról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra