Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újra megvizsgálják a királyi múmiákat

2007. július 16. 13:00

Egyiptom összes királyi múmiájának identitását ellenőrizni kell - jelentette be Zahi Hawass, az Egyiptomi Régiségek Főtanácsának vezetője, miután I. Thotmeszről kiderült, hogy korábban tévesen azonosították.

<

Hawass bejelentése szerint a kairói Egyiptomi Múzeum közel 40 királyi múmiáját CT-vel fogják átvilágítani, majd DNS-analízist végeznek el rajtuk. Minderre azért kell majd sort keríteni, mert a kutatók között komoly megdöbbenést váltott ki, amikor a legutóbbi vizsgálatok során az derült ki, hogy az I.Thotmeszének gondolt múmia valójában egy fiatal, nyíltól megsérült fiú holtteste. A Reutersnek adott interjúban a főrégész elmondta, hogy emiatt vonta kétségbe az összes múmia identitását, és azokat egytől egyig a legmodernebb technológiákkal kell majd megvizsgálni.

Hatsepszut királynő nemrég azonosított múmiája

Ez persze már nem jelent gondot: az intézménynek közel két éve áll rendelkezésre egy megfelelő CT-készülék, míg a modern DNS-labort idén áprilisban állították fel. Az első fizikai károsodás nélküli kicsomagolást - bár akkor még egy kölcsönbe kapott eszközzel - Tutanhamon múmiáján végezték el 2005-ben. Hawass szerint abban az esetben nincs szükség a vizsgálat elvégzésére, mert a fiú identitásában biztosak lehetnek, hiszen 1922-ben Howard Carter egy lezárt sír mélyén talált érintetlen koporsóból emelte ki a múmiát.

Ugyanez azonban nem mondható el az egykori főméltóságok többségéről, akiket a fosztogatóktól való védelem miatt sokszor elvittek a sírjukból és máshol rejtettek el. Június végén sikerrel azonosították I. Thotmesz hasonló körülmények között kényszerköltöztetett lányát, Hatsepszutot, aki az előzetes vizsgálatok szerint egy rossz fogakkal, elhízással és csontrákkal küszködő nő lehetett.

A kutatók az akkor vett DNS-minták alapján jöttek rá arra, hogy a nő apjának vélt múmia nem lehetett a 60-as éveiben elhunyt fáraóé. Hawass szerint a korábban Hatsepszut dajkájának sírjában talált és jelenleg még azonosítatlan múmiák komoly reményre adnak okot, és szerinte az is lehet, hogy azok között rejtőzhet I.Thotmesz holtteste. A múmiakutatás Szent Grálja pedig az lenne, ha megtalálnák Nofertiti valódi múmiáját is - árulta el az interjúban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újra megvizsgálják a királyi múmiákat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra