Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Jéghegy is lesz a Titanic-kiállításon

2007. július 12. 13:00

Eredeti leletek - igaz történetek címmel, Közép-Európában elsőként Budapesten mutatják be a Titanic óceánjárón talált tárgyakból álló kiállítást.

<

Az annak idején elsüllyeszthetetlennek tartott Titanic, korának legnagyobb óceánjáró gőzhajója első útján, 1912. április 14-én jéghegynek ütközött és elsüllyedt, 1517 ember halálát okozva. A hajóroncs pontos helyét 1985-ben fedezte fel Robert Ballard expedíciója, majd több éves kitartó munkával hozták fel a csaknem 4 ezer méter mélyen nyugvó Titanicról a tárgyakat.

A tulajdonában lévő tárgyakból az RMS Titanic Társaság szervezett kiállítást, hogy a nagyközönség számára is elérhetővé tegyék a tragédia emlékeit. A csaknem 300 tárgyat felvonultató tárlatot 1991 óta 18 országban mutatták be, összesen 16 millióan voltak kíváncsiak a leletekre. Közép-Európában elsőként Magyarországon mutatják be az anyagot, a Show Time Budapest és az RTL Klub szervezésében. Tóth Gabriella projektfelelős az MTI-nek elmondta, hogy a budapesti kiállítás építése augusztus 12-e körül kezdődik, a tárgyak pedig augusztus 21-től folyamatosan érkeznek a németországi Kielből.

Mint hozzátette, minden látogatónak átnyújtják majd a Titanicot egykor üzemeltető társaság, a White Star Line beszállókártyáját, amelyen az óceánjáró egy-egy utasának a neve és története szerepel. Minden tárgyhoz egy-egy történet tartozik, amelyet magyar és angol nyelven tüntetnek fel az úgynevezett sztoripaneleken, ettől válik személyessé a kiállítás. "Megtudhatják, hogy ki volt, miért szállt hajóra, mi célból utazott Amerikába, s mi lett a sorsa. A legvégén pedig az emlékezés falán mindenki megtalálhatja 'utasának', a beszállókártyán szereplő személynek a nevét" - közölte a projektfelelős.

Tájékoztatása szerint a tárlatlátogatás a "tervezőszobában" kezdődik, ahol korabeli képek "mesélik el", hogyan tervezték az óceánjárót, s bemutatják a hajóépítés minden fázisát egészen a Titanic vízrebocsátásáig. Lesz egy makett is, amelynek révén a látogatók megismerhetik, hogyan nézett ki a luxushajó. A következő kiállítási rész az "indulási galéria", ahol az utasok személyes tárgyait, a hajóládákat, postászsákokat és egyéb leleteket mutatják be.

Tóth Gabriella közlése szerint a november 26-ig megtekinthető tárlat anyagában egy rekonstruált luxuskabin is szerepel, és bemutatják a harmadosztályon utazók "kényelmét" is. A látogatók megnézhetik a hajóhidat, s megtapinthatnak egy valódi jéghegyet, amely azt érzékelteti, milyen hideg lehetett az Atlanti-óceán vize 1912. április 14-ének végzetes éjszakáján.

A projektfelelős érdekességként emelte ki a parfümös fiolákat. Mint elmondta, a hajón annak idején egy parfümgyáros is utazott, aki az Egyesült Államokba magával vitte 64-féle illatból álló kollekcióját, piacot keresve termékeinek az amerikai kontinensen. "Ő megmenekült, a parfümös fiolákat tartalmazó táskáját viszont elnyelték a hullámok. A 64 üvegcséből 62-t a felszínre hoztak. Ezek máig megőrizték illatukat, megszagolhatóak, így a tárlat valamelyes interaktív is" - mutatott rá Tóth Gabriella.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Jéghegy is lesz a Titanic-kiállításon

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra