Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

1956-os szégyentabló a levéltár padlásáról

2007. július 5. 19:00

Egy, az 1957-es vándorkiállításból származó szégyentáblát találtak a Nógrád Megyei Levéltár padlásán; az intézmény igazgatója szerint a megyében ez a megtorlás egyetlen tárgyi megjelenítése.

<

Tyekvicska Árpád elmondta: az 1956-os forradalom után egy évvel vándorkiállítás járta a megyét, valószínűleg `Az ellenforradalom rémtettei` címmel. A kiállítási anyagban több tabló is szerepelt, amelyeken a forradalomban részt vevő munkácstanács tagjai láthatók. Ennek egyetlen megmaradt darabja az eredetileg kilenc bekeretezett fényképet rögzítő tabló, amelyből csak hat maradt meg. Az igazgató szerint `valószínűleg az ismerősök elvitték az ismerősök fényképeit`.

A Salgótarjánban működő megyei levéltár épületében korábban a megyei munkásmozgalmi múzeum volt, így kerülhetett sok évvel ezelőtta padlásra a vándorkiállítás anyaga, ahol az igazgató vastag porréteg alatt találta meg a tablót. A rossz állapotú fényképeket a közeljövőben restaurálják, az azonosításban 1956-os veteránok, valamint egykori szemtanúk segítségét kérik majd.

A szégyentáblát az igazgató fontos dokumentumnak nevezte, mert a megtorlásról csak iratok léteztek. Nógrád megyében ez az egyetlen tárgy, amely szemlélteti is az 50 évvel ezelőtt történteket.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

1956-os szégyentabló a levéltár padlásáról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra