Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A macska lehet az ember legrégibb barátja

2007. július 6. 10:00

A házimacskák ősei 100 ezer évvel ezelőtt bármikor felbukkanhattak az ember mellett, ám a kutyák viszont csupán 15 ezer évvel ezelőtt férkőztek a Homo sapiens barátságába.

<

A legújabb DNS vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a világ összes házimacskája a közel-keleti termékeny félhold (a Földközi-tenger keleti medencéjétől a Perzsa-öbölig terjedő) területén élt öt nőstény macskától származik. A Science című tudományos lapban publikált tanulmányt egy nemzetközi kutatócsoport készítette 979 házimacska és vadmacska genetikai összetételének vizsgálatával.

"Öt jól elkülöníthető leszármazási ágat találtunk, amelyek 100 ezer évvel ezelőtt alakultak ki, jóval a régészeti leletekből feltételezhető háziasítás előtt. Ezek az ágak legkevesebb öt nőstény macskától származnak, amelyek utódait az emberek vitték magukkal a világ minden tájára" - írta a lapban David MacDonald, az Oxfordi Egyetem professzora.

A macska háziasítására vonatkozó legrégebbi régészeti bizonyíték egy 9500 éves ciprusi lelet. A kutatásokból viszont az derül ki, hogy a macskák valószínűleg saját magukat háziasították, amikor a Termékeny Félhold területén letelepedett emberekhez szegődtek, mivel a mezőgazdasággal foglalkozó falvak közelében mindig rengeteg egér és patkány élt.

Amikor az emberek tovább vándoroltak Európába és Amerikába, valószínűleg magukkal vitték a macskáikat is. A kutatások alapján az is feltételezhető, hogy eltekintve a véletlen keveredéstől, az európai, közép-ázsiai, dél-afrikai és kínai sivatagi fajták nem tartoznak a házimacskák családfájához.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A macska lehet az ember legrégibb barátja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra