Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Cukorbetegségtől szenvedett az egyiptomi fáraónő

2007. július 4. 12:00 Gulyás András

Rákos daganattal küzdött Hatsepszut királynő - állítják a női uralkodó halálának okát kereső kutatók.

<

A múlt héten azonosított múmia vizsgálata során Hatsepszut királynőt halála előtt elöl kopaszra nyírt, hátul hosszú hajú, 50 év körüli, 150 centi magas elhízott nőként ismerték meg a kutatók. Az egyiptomi hagyományokkal szembeszálló női uralkodó nagyon rossz egészségi állapotban lehetett, különösképp élete vége felé - derül ki a vizsgálatokból.

Asraf Szelim, a Kairói Egyetem radiológusa szerint "az uralkodónőnek több tályogja és gyulladt foga volt". A múmián bőrbetegség nyomait is felfedezték, bár Szelim szerint lehetséges, hogy csak a mumifikálási folyamatnál használt gyanta okozta a bőrelváltozást. Hasonló foltokat találtak ugyanis I. Thotmesz, II. Thotmesz és II. Amenhotep múmiáján is. A tünetek alapján viszont a kutatók egytől egyig arra gyanakodnak, hogy a királynő cukorbeteg lehetett.

Műholdképek Egyiptomról

A kutatók szerint Hatsepszutnak a medencecsontján rákos daganata lehetett, de Szelim szerint nem valószínű, hogy ez okozta a királynő halálát. A tumor egy korábbi rákos megbetegedés áttéteként jelenhetett meg, s komoly kínokat okozott a királynőnek. Mindezek azonban csupán előzetes eredmények: a legfontosabbnak egyelőre azt tartják, hogy a múmián végre befejezzék a DNS-vizsgálatokat.

A múmia azonosítása során a szakértők számos további kérdést vetettek fel. Zahi Hawass szerint mostanára teljesen biztos, hogy Hatsepszut múmiájával állunk szemben, bár nemrég még ezzel ellentétes álláspontot képviselt. A bejelentés az egyiptológus körökben sem hatott meggyőzően: az azonosításhoz a legfőbb bizonyítékot egy olyan fog jelenti, amit egy Hatsepszut nevét viselő edényben találtak. Ez a fog pontosan illeszkedik a múmia állkapcsába, amely önmagában csupán annyit bizonyít, hogy a fog és a múmia összetartoznak. Azt viszont semmi nem bizonyítja, hogy a dobozka tartalma megfelel a feliratnak. Tény, hogy a királyi múmiák már az ókorban is meglehetősen sok hányattatáson mentek keresztül, míg végül eljutottak arra a helyre, ahol az egyiptológusok és régészek évszázadokkal később megtalálták őket.

A döntő érv a múmia részletes vizsgálata lehetne, ám még a DNS-elemzés is csak akkor lehetne perdöntő, ha a kérdéses múmiából vett mintát a királyi család más, Hatsepszuttal rokonságban lévő tagjának minden kétséget kizáróan azonosított DNS-ével sikerülne összevetni. A Hatsepszut apjaként azonosított múmiát külöböző érvek alapján mégsem lehet egyértelműen I. Thotmesszel azonosítani. I. Thotmesz múmiája azért lenne kulcsfontosságú a kérdés eldöntésében, mert az őt megelőző uralkodó, I. Amenhotep már nem áll egyenes ági rokonságban Hatsepszuttal.

Mindezek figyelembevételével a további kutatásoknak azt kell majd kiderítenie, valójában kié is lehet a kérdéses múmia. A mostani bejelentés ezért inkább csupán egyfajta jól időzített és megszervezett figyelemfelkeltésnek tekinthető, ami néhány napra az ókori Egyiptomra irányította a figyelmet. A Discovery Channel nemrég bejelentett szenzációjának részleteiről az amerikai nézőknek Zahi Hawass, az Egyiptomi Régiségek Főtanácsának vezetője beszél majd július 15-én este a csatorna legújabb dokumentumfilmjében, az "Egyiptom elveszett királynője" című alkotásban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Cukorbetegségtől szenvedett az egyiptomi fáraónő

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra