Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kormányzati zűrzavar egy botránykönyv miatt

2007. július 2. 12:00

Az európai szexuális forradalom hajnalán Angliában igen komoly botrányt okozott, hogy a Penguin Books kiadó egymás után jelentette meg a viktoriánus erotika korábban tűrtnek és tiltottnak számító irodalmát.

<

Perre mentek miatta

Az angol nemzeti levéltárban nemrég közzétett iratokból az derül ki, hogy komoly kormányzati zűrzavart okozott Angliában, amikor egy bíróság kimondta, hogy a Lady Chatterley szeretője című könyv nem számít obszcénnek, így szabadon megjelentethető. Minderre azután került sor, hogy a Penguin Books puhakötéses (éppen ezért igen olcsó) változatban kezdte kiadni a pornóirodalom klaszikusait.

Amikor aztán a könyv Sir Reginald Manningham-Buller főállamügyész kezébe került, az első négy fejezet átolvasása után bűnvádi eljárással állt elő a kiadó ellen, mondván az megsértette az 1959-ben újragondolt Obszcén Publikációs Törvényt. A per során a kiadó az irodalmi művek szabadságával érvelt, míg a vád a bíróság érzelmeire és erkölcseire próbált hatni, hiszen szerintük a hasonló könyvek igen károsak lehetnek. A bíróság a kiadó javára döntött.

Az ügyészi hivatal azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és a belügyminisztériumhoz fordultak, akik egy jelentésben foglalták össze a per tanúságait. Bár a Legfelső Bíróság vezetője az egészet "baromságnak" minősítette, mégis megváltoztatták a korábbi szabályokat, és azután bűnvádi eljárás helyett egy egyszerű bírói döntéssel is be lehetett tiltani a hasonló szellemiségű műveket.

Éppen ezért nem volt meglepő, hogy a londoni bírói testület feje, Sir Robert Blundell hamarosan elrendelte a Fanny Hill - Egy örömlány emlékiratai című könyv nem sokkal korábban elkobzott 171 példányának bezúzását. Az ügy azonban komoly botrányhoz vezetett, ezért a parlament is foglalkozott vele - derül ki az iratokból. Az esetet - és egyben a pornográf könyveket - a munkáspárti és a konzervatív képviselők is elítélték, bár a legtöbben pont az erkölcsről tartott beszédük után rohantak a könyvtárba, hogy elsőként olvashassanak Fanny Hill gyönyöreiről.

Más képviselők az esélyegyenlőtlenségre hívták fel figyelmet, hiszen szerintük csak a puhaborítós változatot kobozták el, míg a keménykötéses továbbra is kapható volt. Sir John Hobson, az új főállamügyész válaszában azzal érvelt, hogy a keménykötéses változatból az obszcén részeket egytől egyig kihúzták, bár az egyes esetekben akár 6-10 oldal is lehetett.

Hat hónappal később hasonló vita tört ki a képviselők között, így a hasonló ügyeket visszautalták a bíróságok jogkörébe, az 1970-ben beiktatott új kormány pedig úgy döntött, hogy sem Fanny Hill sem pedig Lady Chatterley kalandjai nem tekinthetők obszcénnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kormányzati zűrzavar egy botránykönyv miatt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra