Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Vágóhíd alatt volt Dombóvár bronzkori települése

2007. június 27. 16:00

Csaknem ötezer éves falu maradványaira bukkantak a Tolna megyei muzeológusok Dombóváron, a volt vágóhíd helyén zajló építkezés miatti tereprendezés során - tájékoztatott a Wosinsky Mór Múzeum igazgatója.

<

A Konda-patak partján folyó munkálatok miatt régészeti leletmentés zajlik, a feltárt leletek alapján nagy kiterjedésű bronzkori település maradványai kerültek elő - közölte Gaál Attila.

A régészeti feltárást vezető főmuzeológus, Szabó Géza régész az MTI-nek elmondta: mintegy 4800 évesre becsülik az előkerült déli, dél-keleti fekvésű település maradványait, a házakat, a gabonatároló vermeket, a kerámia leleteket, a települést bekerítő árkokat.

Az anyag jelentőségét az adja, hogy Magyarországon eddig a kora bronzkorból származó, jellegzetes, kétszer két méteres veremszerű házakból csak egy-egy került elő, itt azonban lehetőség nyílik arra, hogy a település szerkezetét is vizsgálják - mondta a régész. Mindemellett vaskorból származó anyag, illetőleg egy Árpád-kori településrészlet leletanyaga is előkerült - fűzte hozzá.

A régész szerint a feltárás további érdekessége, hogy több, csontvázakat és hamvakat rejtő sírra is rábukkantak; jellegzetes, 12 méter átmérőjű, szabályos kör alakú árkokra, amelyek középpontjában sírok vannak. A feltárást mintegy 18 ezer négyzetméternyi területen végzik, amelynek szinte minden négyzetméterén találtak valamilyen leletet.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Vágóhíd alatt volt Dombóvár bronzkori települése

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra