Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Sómúmiát találtak Iránban

2007. június 26. 17:00

Párthia bukása után nem sokkal, az i.sz. 3. században egy Északnyugat-Iránban dolgozó sómunkás egy kőomlásban vesztette életét.

<

A felfedezés egy véletlen következménye: a mumifikált testet az esőzések hozták napvilágra. A só teljesen kiszárította a munkás maradványait, így egy nagyon ritkának számító, természetes múmiát találtak - áll a jelentésben. A Zanjan tartománybeli Chehr Abadban azonban mindez nem újdonság: ő a hatodik hasonló sóember.

A testet egyelőre nem távolítják el eredeti helyéről, mivel akkor a múmia komolyan károsodhatna, így a régészek most azt remélik, hogy azt az eredeti helyén is megőrizhetik majd.

Hasszán Fazeli Nasli, az Iráni Régészeti Kutatóközpont igazgatója szerint az viszont jelenleg is problémát okoz számukra, hogy az elmúlt 14 évben talált öt másik testet miként tartósítsák. A maradványokkal a kutatók bőr cipőket, egy bőr táskát, egy terrakotta lámpát és két ökörszarvat találtak, amelyekben olajat tartva a bányászok világíthattak a sötétben.

A perui jéghercegnő megtalálásával híressé vált Johan Reinhard a Discovery News-nak elmondta, hogy a természetes múmiákat a só, a jég és a mocsarak konzerválták. Közülük a legjobb állapotban a jégbefagyottak vannak, ahol szinte tökéletes állapotban tanulmányozhatók a múmiák.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Sómúmiát találtak Iránban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra