Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Régészeti feltárás kezdődött a Hajógyári-szigeten

2007. június 18. 08:00

Június közepén megkezdődtek az óbudai Hajógyári-szigetre tervezett "Álomsziget" beruházáshoz kapcsolódó régészeti próbafeltárások - tájékoztatott az Aquincumi Múzeum.

<

A közlemény szerint 2006-2007 telén a régészeti munkák az előzetes geofizikai felmérésekkel kezdődtek az aquincumi helytartói palotát rejtő Kis-szigettel szemközti, úgynevezett `Nagy-sziget` területén, ahol korábban régészeti feltárást soha nem végeztek. A szükséges engedélyek beszerzése után 5020 négyzetméternyi területen június közepén megindult a próbafeltárás - áll a múzeum közleményében.

A feltárásokat vezető Havas Zoltán az MTI-nek elmondta, hogy a szerdán kezdődött kutatásokat három irányban folytatják. Az első valamelyest független a helytartói palotától: a Dunai limes, vagyis a római kori dunai védláncolat hiányzó elemeit kutatja.

Ilyen lesz: az épülő komplexum látványterve

"A római korban, különösen a késő római korban a Duna mindkét partja, illetve a Duna-szigetek őrtornyokkal voltak ellátva. Ennek a láncolatnak a Hajógyári-szigeti elemei gyakorlatilag ismeretlenek. Északon a Gázgyár területén van a legközelebbi őrtorony, amit ismerünk, délre pedig a Margit-sziget északi csúcsán. A kettő között pedig hiányzik a láncolat"
- mutatott rá Havas Zoltán.

A kutatások másik irányával kapcsolatban kifejtette, hogy a limes láncolatához Pesten, a Rákospatak torkolatánál tartozik egy erődítmény, amit Transaquincum néven szoktak emlegetni. "Az 1870-es években a Duna szabályozása során kotortak ki, illetve mértek föl olyan római-kori cölöpöket, amelyekből egy facölöpökön nyugvó, a Hajógyári-szigetre vezető hídra lehet következtetni. Ennek a hídnak a becsatlakozását a szigethez, illetve az ehhez vezető utakat, és a további hidakat, amelyek Aquincum, Óbuda belterülete felé vezetnek, szeretnék megtalálni" - hangsúlyozta a régész.

Ismertetése szerint a kutatások harmadik iránya a helytartói palota közelségéből adódik. "Várható, hogy ehhez a komplexumhoz további kiszolgáló létesítmények, esetleg kertek, gazdaságok tartoznak" - mondta Havas Zoltán, aki szerint a feltárások várhatóan őszig tartanak.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Régészeti feltárás kezdődött a Hajógyári-szigeten

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra