Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szent György védi az újvidékieket

2007. június 14. 17:00

Védőszentet kapott Újvidék: az észak-szerbiai Vajdaság tartomány székhelyére ezentúl Szent György vértanú "vigyáz".

<

A tartományi székhely védőszentjét még a városi képviselőtestület hétfői ülésén "választották meg". A magas "tisztség" bevezetését a várost irányító hármas pártkoalíció indítványozta, s képviselőik gyorsított eljárással meg is szavazták az indítványt.

A dolog politikai pikantériája, hogy a hármas koalíció részeként a szélsőségesen nacionalista szerb radikálisok és a jobboldali Szerbiai Demokrata Párt mellett az előterjesztők között voltak a milosevici szocialisták is. A közgyűlési vitában egyesek a közgyűlés szószékéről az orruk alá is dörgölték, hogy a volt kommunisták most vallási ünnepet kívánnak meghonosítani a városban.

Az ellenzék hevesen tiltakozott, mondván: ilyen döntést nem lenne szabad ráerőltetni az újvidékiekre, hiszen a lakosság nagy része nem ortodox hitű, sokan pedig nem vallásosak. A vörös-fekete hármas koalíció városatyái az ellenvetéseket sutba vágva azonban áldásukat adták az indítványra. A döntés nyomán az újvidéki búcsú ezentúl november 16-án, az ortodox naptár szerinti Szent György vértanú napján lesz.

Mirko Djurdjevic vallásszociológus az újvidéki eseményeket kommentálva nem talált kivetnivalót abban, ha egy város védőszentet választ magának, aggályosnak vélte viszont, hogy ez a folyamat a szerbiai településeken az elmúlt években a társadalom erőltetett klerikalizálását célzó hullámként vonult végig.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szent György védi az újvidékieket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra