Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Orvosi műhiba okozhatta Franco halálát

2007. június 13. 08:00

Francisco Franco egykori spanyol diktátor halálát orvosi műhiba okozta - állítja egy orvos most megjelent könyvében, aki szerint a túlzott tisztelet végzett a Generalissimóval.

<

Franco temetése

Juan Abarca szerint rosszul hajtottak végre egy gyomoroperációt az akkor 82 éves Generalísimón, s ez okozta 1975. november 20-án bekövetkezett halálát. Abarca a madridi La Paz-kórház Francót kezelő orvosi stábjához tartozott.

Az orvos azzal a váddal állt elő, hogy a sebészek vezetője túlságosan határozatlan volt. Francót gyomorvérzéssel először rezidenciáján, egy "sebtében berendezett műtőben" kezelték. Később kórházban ismét megoperálták, gyomrának harminc százalékát eltávolították.

Abarca szerint a teljes gyomrot el kellett volna távolítani. A sebészcsoport vezetője azonban a diktátor iránti tiszteletből túlságosan óvatosan járt el. "Nincs még egy páciens, akit ennyire összevissza kezeltek volna, mint Francót" - vélte Juan Abarca.

Nem ez az első botránykönyv, amely a ma is élő emlékű diktátort idézi meg: Fernando Gracia újságíró-író nemrég a Franco titkos fia című könyvében alaposan megtépázta a Caudillo mítoszát.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Orvosi műhiba okozhatta Franco halálát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra