Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Sisire emlékeznek a budai várban

2007. június 12. 09:00

Erzsébet királyné budai életét helyezi középpontba a Budapesti Történeti Múzeumban (BTM) az a tárlat, amelyen eddig be nem mutatott emlékeket is láthatnak az érdeklődők.

A kiállítást az Erzsébet királyné-emlékév keretében, Ferenc József és Erzsébet koronázásának (1867. június 8.) 140. évfordulója alkalmából rendezik a múzeumban. A szeptember 30-ig megtekinthető tárlaton kiállítják egyebek mellett az Erzsébet profiljával díszített papírnehezéket, az 1870-es évekből származó bársonydobozt a magyar királyné fényképével. Ezek mellett a koronázásról készült egykori fényképek is szerepelnek a tárlat anyagában.

Forrás: MTI
Gödöllő mellett a budai Vár szolgált otthonául az 1867-ben magyar királynénak koronázott Erzsébet számára. A kiegyezés után tíz hónappal Erzsébet itt adott életet negyedik gyermekének, Mária Valériának, akit emiatt magyar gyermeknek is neveztek. Wittelsbach Erzsébet bajor hercegnőt regényes élete, Ferenc Józseffel kötött szerelmi házassága, a magyarok védasszonyának szerepe miatt máig élénk érdeklődés övezi - közölte Basics Beatrix a főigazgató-helyettes.

Felidézte, hogy Erzsébet 1863-tól tanult magyarul, 1864-ben lett társalkodónője, bizalmasa Ferenczy Ida, aki a kapcsolattartó szerepét is betöltötte a Deák Ferenccel és Andrássy Gyulával folytatott találkozások megszervezésénél. Az 1860-as években alakult ki Erzsébet szépségének kultusza. Az 1870-es években sportteljesítményével vált híressé: a világ legjobb női lovasaként tartották számon. A politikától a magyar koronázást követően teljesen visszavonult.

Forrás: MTI
Az Erzsébet királyné-emlékév április elején kezdődött. Az év végéig tartó programokat Erzsébet királyné koronázásának 140., első magyarországi látogatásának 150. és születésének 170. évfordulója alkalmából szervezik.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Sisire emlékeznek a budai várban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra