Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Erzsébet királyné személyes tárgyai a gödöllői kastélyban

2007. június 8. 17:00

Erzsébet királyné emlékére nyílik kiállítás csütörtökön a gödöllői Grassalkovich-kastélyban, ahol több mint száz különlegességet tekinthetnek meg az érdeklődők.

<

Erzsébet királyné magyarországi
kultusza

A szeptember végéig nyitva tartó tárlaton szereplő emléktárgyak, értékek különböző köz-, magán- és egyházi gyűjteményekből tevődnek össze, közülük sokat most tekinthet meg először eredeti helyszínén a nagyközönség. A kiállításnak az ad aktualitást, hogy 140 évvel ezelőtt, 1867. június 8-án a budai Mátyás-templomban koronázták meg Ferenc Józsefet és Erzsébet királynét.

Egy gödöllői divattervező, Czédly Mónika egykori képek, festmények, leírások felhasználásával mostanra elkészítette Erzsébet koronázáson viselt ruhájának mását, amely szerepel a kiállításon is. Ugyancsak a ritkaságok közé tartozik egy külföldi gyűjtőtől kölcsön kapott eredeti ruha is. A színe világos, ennek azért van jelentősége, mert a királyné, Rudolf fiának 1889-ben bekövetkezett halála után már egész életében csak sötét ruhában mutatkozott.

A királyné több személyes használati tárgyát is kiállítják, például egy zsebkendőjét és a Gödöllőn megmaradt pecsétnyomóját, amellyel a leveleit lezárta. A több róla készült festmény közül a leghitelesebbet Benczúr Gyula készítette, a képet a császár rendelte meg a királyné halála után Ferenczy Ida, kedvenc felolvasónője számára.

A királyné 1898-ban Genfben merénylet áldozata lett, a kiállításon a koporsóját díszítő rózsa lepréselt szirmait is meg lehet tekinteni - fűzte hozzá Szabó Margit.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Erzsébet királyné személyes tárgyai a gödöllői kastélyban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra