Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A sportszerűtlenséget büntette a császár

2007. június 6. 18:00

Egy 1800 éves márványtábla szerint az antik sportolókat szigorú szankciók szorították a fair versenyzésre.

<

A Der Spiegel című német hetilap beszámol arról, hogy a németországi Münster egyetemének kutatói egy, a Hadrianus császár korából származó márványtáblán felfedezték az római uralkodó rendelkezéseit, amelyek a sportversenyekre vonatkoztak.

A régészek a kőtáblával

A táblát 2003-ban találták meg a mai Nyugat-Törökországban lévő ókori város, Alexandria Troas romjai között. A tábla feliratát Elmar Schwertheim ókortörténész irányításával fejtették meg. A felirat szerint a sportolók és zenészek fegyelmezetlen magatartását korbácsütésekkel torolták meg, ugyanakkor arra ügyelniük kellett a büntetés kiszabásánál, hogy az atléták a jövőben ne legyenek akadályoztatva a versenyzés során.

Hadrianus császár rendeletének másik része a győzelmi prémiumok szabályos kifizetésére vonatkozott, amit a versenyeken győztes sportoló kapta és nyilvánvalóan szabálytalanságok történtek ezügyben, mert a játékokat rendező városok saját céljaikra használhatták fel a pénzt. Ezen gyakorlat ellen lépett fel a császár, és fenyegette meg a városok vezetőit különböző büntetésekkel, - mondják a kutatók.

Az 1 méter 81 centiméter magas, és 90 centiméter széles tábla eredetileg az ókori város központjában, egy nagy oszlopcsarnok falán volt. Egy sor további felirat arról tanúskodik, hogy a római hatóságok itt tették közzé hirdetményeiket a város és a tartomány lakóinak. A kutatók számára még nem világos, hogy miért éppen Alexandria Troast választották a hirdetmények közzétételére - írja a Spiegel.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A sportszerűtlenséget büntette a császár

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra