Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Leni Riefenstahl is tudott a koncentrációs táborokról

2007. június 6. 16:00

Két új életrajzi kötet élénkíti fel a vitát Leni Riefenstahl körül. A Leni című könyv szerzője az amerikai Steven Bach, a Leni Riefenstahlé pedig Jürgen Trimborn, a kölni egyetem film- és színháztörténet professzora.

<

`Amikor dolgozom, mintha négy fal venne körül, nem tudom, mi a valóságos, mi a kitalált` - mondta Riefenstahl egy amerikai újságírónak, aki pár nappal a `kristályéjszaka` (az 1938-as zsidóellenes pogrom) után megkérdezte tőle: mi a véleménye az eseményről. Ugyanilyen `elvonatkoztató` művészként érkezett 1938-ban Amerikába, megérezve, hogy annak a művésznek a szerepét kell játszania, akit nem lehet azonosítani a politikával. De Hollywoodot nem tévesztette meg, csak a közismerten szélsőjobboldali gondolkodású Walt Disney fogadta.

Évtizedekkel később azonban az amerikai filmvilágban is győzött Riefenstahl, a "tiszta művész" képe. George Lucas például a Csillagok háborúja első részének zárójelenetéhez Riefenstahl filmjéből, Az akarat diadalából merített ihletet - írta a Corriere della Sera című olasz napilap. Spielberg is találkozni akart vele és számos nemzetközi filmfesztivál tisztelgett a 2003-ban 101 éves korában elhunyt rendezőnő emléke előtt.

Rajongói közé tartozott Michael Jackson, Andy Warhol és Madonna is. Még az 1970-es évek feminista mozgalma is megpróbálta kisajátítani imázsát, a női emancipáció úttörőjének állították be. Susan Sontag, a neves amerikai esszé- és regényíró volt az első, aki észrevette és bírálta a tisztára mosási igyekezetet.

Trimborn szerint Riefenstahl elsősorban karrierista volt, aki Hitlerrel való barátságára építette pályáját, Bach pedig azt bizonyítja, hogy kiszolgálta a náci rendszert, s ezt sohasem bánta meg. "Ennek ellenkezőjét állítani sértés a rezsim áldozatainak millióira nézve" - írja. A rendezőnő azonban mindvégig tagadta, hogy tudomása lett volna a zsidóknak szánt sorsról. Egyetlenegyszer azonban elárulta magát, amikor az amerikai fogságban interjút adott Budd Schulberg újságírónak. Időnként engedelmeskednie kellett Joseph Goebbels utasításainak - mondta, mert félt, ha nem teszi, koncentrációs táborba küldik. Az is kiderült, hogy Tiefland című filmjéhez olyan cigányokat válogatott ki statisztáknak, akiket már összetereltek egy Auschwitzba tartó vonat előtt.

Nem titok többé az sem, hogy kezdetektől fogva, amikor még színésznő volt, lefeküdt minden olyan férfival, aki segíteni tudta pályáján. Megdöbbentő - írja a milánói lap -, hogy észrevétlen maradhatott az a távirat, amelyet Hitlernek küldött 1940-ben. "Leírhatatlan örömmel, mély meghatódással és forró hálával osztozunk Veled, Führerem, a Te győzelmedben és egyúttal Németország legnagyobb győzelmében" - írta Riefenstahl a német csapatok párizsi bevonulásakor.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Leni Riefenstahl is tudott a koncentrációs táborokról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra