Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az amerikai elnök búzával kísérletezett

2007. június 6. 13:00

James Madison a mesterséges gyeppel hódított, míg Thomas Jefferson a divatos dohány helyett gabonát termesztett - derül ki egy új vizsgálatból.

<

A kert mint státuszszimbólum

Matthew Reeves régész James Madison virginiai birtokán folytatott ásatások közben arra a következtetésre jutott, hogy az egykori amerikai elnök sok időt és pénzt fordított arra, hogy birtokát a vendégek számára vonzóvá tegye. Madison komoly erőfeszítéseket tett birtoka újjáalakítására, mivel arra számított, hogy elnöksége lejárta után tudósok és más méltóságok százai fogják felkeresni otthonában. Rabszolgái több tonna föld megmozgatásával mesterséges gyepet alakítottak ki, ami meglehetősen szokatlan volt abban az időben. A mintegy 2100 hektáros területen nagy építkezések folytak, még egy függőkert és egy jégházon álló neoklasszicista templom is épült.

"Vendégeket fogadtak és ünnepségeket szerveztek. A családi otthonból nem csak működő ültetvényt varázsoltak, hanem olyan helyet, amely a látogatók kedvenc úticélja lett" - mondja Reeves. A régész egy helyreállítási projekt keretében kezdett el foglalkozni Madison Montpelier-ben fekvő birtokával. Kiderült, hogy az ültetvények rengeteget elárulnak a 18-19. századi életmódról.

A birtokon Reeves felfedezte, hogy az elnök ösvényeket és sétautakat alakított ki a gyepen. Ezek feltérképezése során kiderült, hogy a rabszolgák, valamint a Madison család és a vendégek külön útvonalakon közlekedtek. Az egyik kikövezett ösvény a rabszolgák szállásáról a kúriához vezetett, ahol bejárat nyílt a pincében lévő konyhához. Az utak elhelyezkedése arra utal, hogy Madison mindent elkövetett, hogy ne kelljen érintkeznie az ültetvényén dolgozó rabszolgákkal.

A kert azonban drága és nehezen kivitelezhető mulatság volt, amit csak a leggazdagabbak engedhettek meg maguknak. Valójában a jólét és a hatalom jelképévé vált, s a családok sok időt és törődést fektettek kertjük csinosításába.

A gazdag földbirtokosok becsben tartották a kertjüket, s mindig igyekeztek követni a legújabb tervezési irányzatokat. Madison például éveket töltött a szüleitől 1808-ban örökölt birtok korszerűsítésével. Madison szülei a György korabeli divatnak megfelelően alakították ki a kertet, vagyis az egyenes vonalak és a megszerkesztett határvonalak domináltak. Madison azonban inkább szabadon hullámzó és színes (pittoreszk) megjelenésre törekedett. A 18. századi Európában felbukkanó, és Amerikában is egyre népszerűbbé váló pittoreszk stílus a kígyózó vonalakat és a természetesnek ható vadságot részesítette előnyben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az amerikai elnök búzával kísérletezett

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra