Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Középkori monostort találtak a grúz erdők mélyén

2007. május 30. 12:00

Egy szinte tökéletesen érintetlen, még álló monostor maradványaira bukkantak rá nemrég a grúz örökségvédelem szakemberei, akik komoly idegenforgalmi robbanást várnak a romok hasznosításától.

<

A grúz kulturális, emlékművédelmi és sportminiszter, Nika Vacsejsvili kutatókkal együtt utazott Kakhetibe a múlt héten, hogy közösen járják be egy nemrég felfedezett ősi monostor romjait. Az épületre 2006 őszén Tamaz Dvali, a Csubinasvili Grúz Nemzeti Művészettörténeti és Emlékművédelmi Központ egyik munkatársa bukkant. A 9. századból származó építményre eddig azért nem figyelt fel senki, mert mélyen az erdőben, az utolsó lakott településtől gyalog 3 órányira található.

A monostort a 9. században a nemesi származású egyházi vezető, Szent Ilarion Kartveli építtette, aki Grúziában több helyen alapított hasonló épületeket. Az építmény a Kalauri erdőben található, és a mai napi állnak a nagy bazilika, a szerzetesek cellái és a refektórium falai.

A monostort nagy fal vette körül, és saját öntözőrendszere is volt. A kutatók szerint jelenleg omlásveszélyes épületben egykor 70 szerzetes élhetett. Devi Berdzenisvili történész szerint az előzetes kutatások során a romok között emberi csontokat és koponyákat is találtak.

"Az épület hatalmas történeti jelentőséggel bír, és mivel eddig a tudományos körök számára is teljesen ismeretlen volt, a közeljövőben megkezdődhet feltárása, és felkerül a térképekre is" - áll a minisztérium közleményében. Vacsejsvili a látogatáskor egyben ígéretet tett a komplexum rekonstrukciós költségeinek előteremtésére is. Mint elmondta, a grúz kormányzat különböző magánforrások bevonását tervezi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Középkori monostort találtak a grúz erdők mélyén

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra