Múlt-kor.hu

A kőkorszakból ered a fogszuvasodás

A kőkorszakból ered a fogszuvasodás

2007. május 30. 08:00

Már az ősembert is kínozta a fogszuvasodás, a népbetegségnek számító probléma tehát a közkeletű vélekedés ellenére nem a modern kor terméke.

A New York-i egyetem fogászati intézetének munkatársai a szájüregben tenyésző Streptococcus baktérium eredetét kutatták. A világ 600 különböző pontjáról gyűjtöttek nyál-, illetve foglepedék mintákat, s ezeket géntechnológiai eljárással vizsgálták.

A Geo című tudományos magazin legújabb német számában megjelent beszámoló szerint kimutatták, hogy a fogszuvasodásért felelős baktérium ma létező változatai mind egy kelet-afrikai eredetű kórokozó leszármazottai. A Streptococcus elődje 100 ezer éve alakult ki, és már az ősembernek is fájhatott a foga miatta.

Az orvostudomány legújabb felfedezése nem meglepő, hiszen ez is azt az elméletet támasztja alá, hogy a fogorvosok már az újkőkorban is rendelhettek. Egy pakisztáni temetőben talált 11 darab fog ugyanis azt bizonyítja, hogy mintegy 9000 évvel ezelőtt élt tulajdonosaik már átélték a fogfúrással járó kellemetlenséget. Eszerint a szakszerű fogászati kezelés legalább 4000 évvel korábban kialakult, mint azt a szakemberek eddig gondolták. A leletek négy nőtől, két férfitól és három ismeretlen nemű egyéntől származnak. Van olyan fog, amely kétszer is ki lett fúrva, egy másik páciensnek pedig három lyukas fogát kezelte a szájsebész.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A kőkorszakból ered a fogszuvasodás

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. nyár: Végzetes asszonyok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra