Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Interneten az amerikai hadviselés története

2007. május 29. 10:00

A világ legnagyobb, az 1600-as évektől a vietnami háborúig ívelő katonai adatbázisa lett elérhető és kereshető a múlt héten a leghíresebb családfakutató oldal adatbázisában.

<

A múlt héten 90 millió amerikai katona háborús adata lett elérhető a világhálón Jamestown 1607-es alapításától egészen a vietnami háború 1975-ös befejezéséig. Az Ancestry.com családfakutató oldalon ezen kívül 3,5 millió, bevetés közben elesett katona adatlapja is megtalálható, köztük 2000 Irakban meghaltéval. Az adatokat az amerikai Nemzeti Levéltár bocsátotta az oldal rendelkezésére, azzal a 37 millió képpel együtt, amelyeken a világháborúk regisztrációs lapjai, a katonai évkönyvek, a hadifogoly nyilvántartások és a polgárháborús nyugdíjjegyzékek láthatók.

A gyűjteményben elsősorban első- és második világháborús regisztrációs kártyák, az 1812-es háború hadifoglyainak adatai, a polgárháború adatlapjai, a második világháború és a koreai háború nyilvántartásai szerepelnek, de abban akár a haditengerészet és a tengerészgyalogság történetét, a függetlenségi háború szolgálati adatait és a polgárháború résztvevőinek listáját is megtalálhatjuk. Ezek közül az első világháborús adatbázis a legkiterjedtebb, ahol közel 40 millió név szerepel. Az adatbázisba 267, 1942-45 között propagandacéllal készített mozgókép is bekerült, amelyek közül igazán a német nyelvű, ellenséges vonalak mögött ledobott változatok érdekesek.

A genealógiai kutatások a szakértők szerint az internet elterjedésével váltak igazán intenzívvé, és az erre specializált keresők (Ancestry.com, Genealogy.com és FamilySearch.com) mára a Yahoo és a Google hathatós támogatásával segítenek kiszolgálni a megnövekedett érdeklődést. Az Ancestry a mostani digitalizálást közel egy éven át, 3 millió dolláros költséggel végezte el, és a munkálatokba 1500 grafológust is bevontak, akik 270 ezer munkaórában dolgozták fel az anyagokat. Az adatbázis június 6-áig, a D-nap évfordulójáig ingyenesen kutatható a www.ancestry.com/military címen, majd a látogatók - csatlakozva a 900 ezer regisztrált felhasználóhoz - évi 155 dollár (29 ezer Ft) befizetése után használhatják az adatokat.

Megan Smolenyak, az Ancestry.com egyik vezető történésze szerint minden negyedik amerikai állampolgár talál majd személyes vonatkozású adatot az oldalon, hiszen az amerikaiak negyedének családja legkésőbb a 19. század utolsó negyede óta az országban él. A kutató szerint meglepően nagy számban találunk nőket az adatbázisban, akik legtöbbje nővérként szolgálta a hadsereget. A szövetségi kormányzat azonban nem áll meg ezen a ponton, és távlati terveikben közel 9 milliárd dokumentum digitalizálása és webes közzététele áll. Üröm az örömben, hogy a hatalmas költségek miatt mindez csak a fizetős szolgáltatóknál lesz elérhető.

A regisztrációs kártyák közül a legnépszerűbbnek már most is a hírességek felmenőit tartják, így például Tom Cruise dédapjáról megtudhatjuk, hogy első világháborús regisztrációs lapján egy alacsony, izmos és kopasz férfi szerepel, Al Capone az első világháború során egy dobozgyárban képzelte el saját katonai karrierjét, Elvis Presley szépapját pedig a konföderáció hadseregébe sorozták be, de dezertálás közben kétszer is megsebesült.

A kutatók szerint továbbra is fennmaradhat az igény a professzionális családfa-kutatásra, hiszen attól, hogy valaki hozzáférhet az adatokhoz, nem feltétlen jelenti, hogy tud is mit kezdeni velük.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Interneten az amerikai hadviselés története

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra