Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hétvégi várkalauz: Somogyvár

2007. május 25. 14:00

A Balaton déli partjának vizei, nagy kiterjedésű mocsarai a középkorban egészen a somogyi Kupavárhegynek nevezett magaslatig terjedtek.

<

Itt volt szállása Koppány vezérnek, akit Géza fejedelem halála után fia, István a 997-ben győzött le. István - már mint megkoronázott magyar uralkodó - 1002-ben a somogyi földek népeit egyházi tizedfizetés szempontjából a szentmártoni (pannonhalmai) apátság alá rendelte.

Légifotók a vár egykori helyéről a Civertan oldalán

Somogyvár jelentős szerephez jutott 1091-ben, amikor I. László király Szent Egyed tiszteletére e helyen alapított egy bencés apátságot, aminek anyaegyháza a franciaföldi Saint Gilles-i kolostor volt. A 13. századig csak francia szerzetesek éltek falai között, fénykorában mintegy 15-20 barát mondhatta itt az imákat, rajzolhatta a díszes kódexeket és dolgozhatott nagy területet magába foglaló kertjében. Alig négy esztendő elteltével ide temették el az alapító uralkodót, hogy majd néhány évtized múltán Nagyváradra szállítsák át.

Az egykori apátság rekonstrukciós rajza

A régészeti feltárások szerint a földvár nyomvonalát követve alapozták meg azt a vastag külső téglafalat, aminek oltalmában évszázadokig háborítatlanul élhetett az egyházi közösség. A 13. század végén a Dunántúl urai, a Kőszegiek foglalták el fegyverrel, majd 1316-ban sikeresen ostromolták meg és vették birtokukba Károly Róbert csapatai. A békésebb évtizedekben ismét egyházi jellege került előtérbe. Több olyan magánoklevél is előkerült az idők folyamán, amely azt bizonyítja, hogy Somogyvár a korabeli jogrendben fontos szerepet játszó hiteles helyként is működött.

1410-ben Zsigmond király a Marczali családnak adományozta mind a kolostort, mind a virágzó mezővárost, ezzel a nagyhírű bencés épületegyüttes magánföldesúri függésbe került. A szerzetesi közösség létszáma is egyre fogyatkozott, majd végső romlását az 1543 körül megjelenő török csapatok okozták, akik ellenállás nélkül szállták meg épületeit, melyeket erődítményül használtak.

Somogyvár a közeli Öreglakkal együtt nézett farkasszemet a királyi Magyarország végvárrendszerével, oszmán helyőrségének feladata a mögöttes hódoltsági vidékeknek a magyar vitézek betöréseitől való védelme volt. 1686 őszén a Budát felszabadító Habsburg csapatok bevonultak Somogyba is, ám a katonai jelentőségét vesztett erősség téglafalait - az omladozó apátság épületeivel együtt - a betelepülő lakosság nagy részben lebontotta, építőanyagul használva lakóházaihoz. A Szent László királyunk alapította bencés kolostor maradékát csak az 1970-es években megkezdődő régészeti feltárás hozta a napvilágra, ahol napjainkban a dicső király szobra fogadja a történelmi emlékhelyet felkereső látogatókat.

Megközelítés

Tervezze meg útját a T-Online Térképpel!

Somogyvár a Google Maps térképén

Látogasson Somogyvárra!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hétvégi várkalauz: Somogyvár

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra