Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Francia partoknál süllyedt el az ismeretlen Tudor hadihajó

2007. május 24. 09:00

A spanyolok ellen szállított fegyverekkel megtömött hajó a csatározás helyett a tenger mélyén kötött ki - jelentették be a régészek.

<

A hajó minden bizonnyal 1592-ben süllyedhetett el a francia partok közelében található Alderney-sziget közelében, miközben fegyvereket szállított a Franciaországban állomásozó angoloknak. A lelet egyedülálló betekintést biztosít a régészeknek Anglia katonai erejének titkaiba, alig négy évvel a spanyol armada megverése után.

Nézegesse meg a feltárás képeit!

Eddig többek közt hat ágyút, fegyvereket, muskétákat, kardokat és kerámiából készített, kezdetleges kézigránátokat hoztak felszínre. Az összesen 1500 tárgy azonban csak egy kis töredékét, alig 5 százalékát jelenti a 30 méter mélyen nyugvó kincseknek, amelyet a rárakódott több méteres homok konzervált. Az erős áramlások nehézzé teszik a kutatást. A búvárok ezért évente mindössze egy hathetes periódusban, 30 perces váltásokban dolgozhatnak a mélyben, és onnan a vízalatti porszívóval letisztított maradványokat hozzák felszínre.

A szervezők szerint az ásatás következő hónapban kezdődő szezonjára 150 ezer font áll rendelkezésükre, és azt vizsgálják majd, hogy lehetséges-e a hajót érintetlenül, szinte egyben kiemelni a víz alól. A régészek reményei szerint a megnövelt támogatás több búvár és hajó bevetését engedi majd meg számukra, és mivel a munkálatokat a Yorki herceg is felkarolta, további adományokra számítanak.

A roncsot először 1977-ben vették észre a helyi rákhalászok, ám a régészek azóta sem igazán beszélnek az ott folytatott munkálatokról, mert nagyon tartanak a roncsok kifosztásától. Sir Norman Browse, a hajó maradványait birtokló Alderney vezetője szerint egész mostanáig titkokban tartották a felfedezéseket, most azonban a komoly biztonsági beruházásoknak köszönhetően már a nyilvánosság is nyomon követheti a munkálatokat. Mensun Bound tengeri régész, az ásatás irányítója szerint ez "Anglia tengerészeti történetének egyik legnagyobb és leginkább lenyűgöző szakasza, és egész mostanáig a Mary Rose roncsán kívül nem volt olyan maradvány az egykori angol vizeken, amit profi régészek vizsgálhattak volna meg".

Az Alderney-nél elsüllyedt hajó nevét nem ismerjük, ám az nagyjából a Mary Rose után 40 évvel, a legkorszerűbb technológiákkal épülhetett. Erre utal az is, hogy míg a Mary Rose 700 tonnával hasította a habokat, az Alderney-roncs alig 300-zal, és sokkal gyorsabban. A hajó datálásában a faanyag, és a felszínre hozott tárgyak mellett a korabeli dokumentumok is segíthetnek. Az évgyűrűk alapján sikerült megállapítani, hogy a hajó az 1580-as években Dél-Angliában kivágott tölgyekből készült, és a tőkesúlyokon 1588-as datálással I. Erzsébet nevét is megtalálták.

Az angol Állami Levéltárban aztán véletlen bukkantak rá egy 1592. november 29-én kelt levélre, amely szerint a hajót Lord Burghley, Erzsébet vezető miniszterének utasítására indították útnak. A küldetés titkos volt: az angol katonák ugyanis azért állomásoztak francia területen, hogy megakadályozzák a spanyolokat egy mélytengeri kikötő építésében, ahonnan könnyedén megtámadhatták volna a szigetországot. A Sheffield egyetem kutatója, David Loades szerint a kormányzat minden bizonnyal egy magánkézben lévő hadihajót használt fel a titkos akcióhoz. A kutató szerint a teljes harckészültségben közeledő hajón 100 ember utazhatott, és az a téli tengeri viharok, és erős áramlások miatt süllyedhetett el.

A bejelentés érdekes párhuzamban van azzal a múlt heti felfedezéssel, amikor amerikai búvárok 17 tonna arany- és pénzérme megtalálásáról számoltak be. Sokak szerint az Odyssey expedíció a Merchant Royalt talált meg, amely Mexikóból kincsekkel megrakva haladt Dartmouth felé, majd a Csatorna bejáratához közeli Scilly-szigetek mellett süllyedt el. A spanyol hatóságok azonban komoly aggodalmukat fejezték ki a felfedezéssel kapcsolatban, és eredményeik nyílt publikálására szólították fel a céget.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Francia partoknál süllyedt el az ismeretlen Tudor hadihajó

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra