Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Cáfolták Kennedy magányos gyilkosát

2007. május 21. 09:00

A legkorszerűbb lövedékelemzési eredményeken alapuló tanulmány cáfolja a magányos gyilkos-teóriát John Kennedy elnök megölésének ügyében.

<

A kutatások szerint kizárható az az elmélet, hogy Kennedy elnökkel 1963-ban két golyó végzett, amelyet az egyedüli gyilkosnak tekintett Lee Harvey Osvald lőtt ki fegyveréből. A szakértői csoport - William Tobin, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt laborelemzője, valamint Cliff Spiegelman és William James, a texasi A&M Egyetem kutatója - arra a következtetésre jutott, hogy a korábbi vizsgálatokat végző kormányzati szakemberek tévesen zárták ki a több merénylő lehetőségét.

A három kutató statisztikai becslések és a legkorszerűbb, 21. századi vegyi lövedékelemzés alapján kérdőjelezik meg a mindmáig hivatalos magányos gyilkos elméletet. A szakértők abban nem foglaltak állást, hogy két vagy több merénylő ölhette meg Kennedyt, de azt sürgették: újra alaposan meg kell vizsgálni a gyilkosságból megmaradt öt darab lövedékszilánkot.

William Tobin több mint két évtizeden át az FBI egyik vezető lövedékelemzője volt, ő irányította például az 1995-ös oklahomai robbantás vagy a TWA 800-as repülőgépjáratának 1996-os Long Island-i felrobbanása utáni vizsgálatot.

Tobin, Spiegelman és James megállapította: hamis az a korábbi következtetés, hogy a megmaradt öt lövedékmaradvány két lövedékből származik. Modern ólomtartalom-elemzés útján kimutatták, hogy az öt szilánk három vagy akár több golyótól származik, ebben az esetben pedig "valószínű, hogy egy második merénylő is volt", a lövéseket tehát több fegyveres adta le az elnökre.

Mindez érdekes ellentétben áll azzal az elmélettel, amit Amerika vezető krimilistája állított fel, és amiben azt állítja: Oswald egyedüli merénylőként volt felelős az elnök haláláért.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Cáfolták Kennedy magányos gyilkosát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra