Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

17 tonnányi pénzérme az Atlanti-óceán mélyéről

2007. május 21. 10:00

Amerikai mélytengeri kutatók arany- és ezüst pénzérmék százezreire bukkantak az Atlanti-óceán mélyén egy hajóroncsban.

<

Az Odyssey Marine Exploration amerikai vállalat a floridai Tampában pénteken közölte, hogy több mint félmillió, azaz körülbelül 17 tonnányi ezüstpénzt, aranypénzt és egyéb mesés kincset fedeztek fel a tenger mélyén. A kincseket időközben biztos helyre szállították az Egyesült Államokban. Szakértők első becslése szerint az ezüstpénzek értéke, az érmék állapotától függően, több száz dollártól négyezer dollárig terjed, míg a lelet összértéke több száz millió dollár lehet.

A tampai cég mélyen hallgat a hajóroncs pontos helyéről. Mindössze annyit árultak el, hogy a gyarmati időkből származó hajó nemzetközi vizeken süllyedt el, s nem gondolják, hogy valamely ország igényt formálhat a kincsekre. A térségben ugyanabból az időből származó hajók sora pihen a tenger fenekén. Mivel a roncsot eddig nem tudták azonosítani, ideiglenesen a Fekete hattyú (Black Swan) nevet kapta.

Az amerikai cég tavaly egy Angliához közeli hajóroncson akart kutatni kincsek után, erre engedélyt is kapott, ezért feltételezhető, hogy ott jártak sikerrel. Az amerikai cég bejelentette: további expedíciót szervez a Fekete hattyúhoz, hogy megállapítsa a szállító alkalmatosság "identitását", s hogy még több kincset halásszon ki.

Eddig a valaha talált leggazdagabb hajóroncs a spanyol Nuestra Senora de Atocha galeon volt, amely 1622-ben süllyedt el egy hurrikánban Florida Keys mellett. 1985-ben Mel Fisher kincsvadász találta meg, és a jelentések szerint a hajón 400 millió dollár értékű rakomány volt.

Az Odyssey cégnek sem ez az első sikeres felfedezése: 2003-ban például Savannah partjainál találták meg az SS Republic roncsait, ahonnan 50 ezer érmét, és több más értékes tárgyat is felszínre hoztak. Idén januárban aztán a spanyol kormány engedélyt adott nekik az HMS Sussex feltárására, amely 1694-ben a franciák ellen a brit flottát vezette a Földközi-tengerre, és Gibraltárnál egy viharban süllyedt el.

A kutatók a felszínre hozott érmékkel

A történészek szerint a hajó kilenc tonna aranyat szállított, amelynek mai értéke közel félmilliárd dollár lehet. A megtalált kincseken azonban a brit kormánnyal kell osztozniuk, ezért az Odyssey az első 45 millió dollár 80 százalékát, majd a később találtak 50 százalékát kaphatja meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

17 tonnányi pénzérme az Atlanti-óceán mélyéről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra