Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Magányos merénylő ölhette meg JFK-t

2007. május 16. 17:00

John F. Kennedy meggyilkolása után 44 évvel jelent meg az a könyv, amely nem kevesebbet állít, mint hogy az összeesküvés-elméletek egytől egyig tévednek.

Amerika egyik vezető oknyomozója, Vincent Bugliosi 21 éven át írta az 1600 oldalas könyvet, amelyhez 954 oldalnyi, CD-ROMon kiadott kommentár is társul. A Reclaiming History: The Assassination of President John F Kennedy (A történelem visszakövetelése: John F. Kennedy elnök meggyilkolása) című könyvet a szerző a Warren Bizottság korábban titkosított jelentéseihez kapott hozzáférés birtokában írta meg. A kriminalisztikus azok vizsgálata alapján jelentette ki: egyáltalán nincs bizonyíték arra, hogy Oswaldot felbérelték volna, vagy egy, az elnök életére törő összeesküvés bérgyilkosa lett volna.

Magányos merénylő lehetett: Lee Harvey Oswald

A szerző mögött igazi krimináltörténeti múlt áll: módszereivel Charles Manson sorozatgyilkos börtönbe juttatását segítette, és az OJ Simpson nyomozásban is részt vett. Bugliosi saját elmondása szerint nem állt elő új elmélettel, csak átgondolta és rendszerezte a rendelkezésre álló adatokat. Szerinte ugyanis a legtöbb összeesküvés-elmélet hazugságokkal és féligazságokkal vezeti félre az olvasót, eltorzítva az eredeti dokumentumokat. Épp ezért a könyvben az elméletek megcáfolása mellett a dokumentumok helyes elemzésére helyezte a hangsúlyt.

Ezek azonban igen népszerűek: egy közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 75 százaléka hisz abban, hogy az elnök egy összeesküvés áldozata lett. Ezek célpontjai igen változóak: egyesek a maffiát, míg mások a CIA-t, a KGB-t, Lyndon B. Johnsont, a katonai lobbi sötét alakjait vagy éppen Fidel Castrót vádolják.

Egy ezzel párhuzamosan megjelent munka az elnök testvére, Robert Kennedy 1968-as meggyilkolása ügyében jutott hasonló eredményre. A Forgotten Terrorrist (Az elfelejtett terrorista) című munkájában Mel Ayton szerint a palesztin Sirhan Sirhan a mai öngyilkos merénylőkhöz hasonló mentalitással ölte meg az elnökjelöltet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Magányos merénylő ölhette meg JFK-t

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra