Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A holland légitársaság menekítette a nácikat

2007. május 11. 12:00

Egy Hollandiában múlt héten bemutatott dokumentumfilm szerint a második világháború befejezése után a KLM légitársaság segített a náci háborús bűnösöknek Argentínába szökni.

<

A holland tévében egy hete bemutatott dokumentumfilm azzal vádolta meg a ma már az Air France alá tartozó légitársaságot, hogy a második világháború után hamisított dokumentumokkal vagy papírok nélkül utazó náciknak segített Svájcon át Argentínába menekülni.

A filmben olyan dokumentumokat mutattak be, amelyekben egy helyi KLM ügyintéző 1948-ban arra kérte a svájci határőrséget, hogy engedjék be az országba a Németországból érkező, papírok nélkül utazó utasaikat, hogy azok Argentínába repülhessenek tovább. Sander Rietveld, a film egyik készítője a The Times című brit napilapnak elmondta, hogy bár úgy tűnik, a svájci hatóságok elutasították a kérést, több németnek mégis sikerült így továbbutaznia.

A náci vezetők pedig mindent megadtak a menekülésért, hiszen a második világháború befejezése után a felelősségre vonásig megtiltották nekik, hogy elhagyják az országot. Sokan azonban mégis találtak kiutat: egyes történészek szerint sokan a Vatikán segítségével menekültek meg. Juan Perón elnöksége alatt, 1945 és 1955 között Argentína több háborús bűnöst is befogadott. Az országba érkező 150 menekült között volt Adolf Eichmann is, ahogy a kísérleteiről elhíresült Josef Mengele is itt talált menedékre.

A KLM szerint a filmben bemutatott elméletre saját levéltárukban sosem találtak bizonyítékot, ám nem zárták ki, hogy érintve lehettek az ügyben. A társaság szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy sosem volt olyan alkalmazottjuk, mint akit a tévéműsorban bemutattak. Az viszont lehetséges, hogy helyi szinten akadtak náciszimpatizáns munkatársaik, ezért a társaság független vizsgálatra tett ígéretet.

A bemutató óta a kérdés komoly belpolitikai feszültségekhez vezetett, mert az ügyben a királyi család egyik tagja is érdekelt lehetett. Akkoriban ugyanis Beatrix királynő apja, Bernhard herceg volt a KLM igazgatója. Holland politikusok, történészek és zsidó csoportok ezért a kérdés mielőbbi vizsgálatát sürgetik, és erre azért is szükség lenne, mert alig két év telt el azóta, hogy a nemzeti vasúttársaság bocsánatot kért a zsidó deportálásokban való részvételéért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A holland légitársaság menekítette a nácikat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra